Om det ensamma partiet


Jonas Sjöstedt (V) står som undertecknare av ett märkligt debattinlägg i Dagens Nyheter. Inlägget är skivet i anledning av Miljöpartiets kommande kongress. Inledningsvis är inlägget fyllt av den typ av artigheter som brukar utbytas mellan partier som ligger varandra nära. Jonas framhåller i en matematisk beräkning hur ofta Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstar tillsammans.

Men helt plötsligt blir ordbruket något annat. Jonas varnar för de faror som finns i ett samarbete mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna samt något eller några borgerliga partier. Det som inledningsvis kändes som en kärvänlig invit till att bli sambos övergår till att vara ett härskartekniskt dåligt hot till Miljöpartiet.

Det börjar bli tydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet börjar närma sig någon form av fritt särboskap. Inför risken att hamna på glasberget försöker Vänsterpartiet desperat övertyga Miljöpartiet till att ingå samboskap gentemot Socialdemokraterna.

Debattinlägget från Jonas Sjöstedt är inte särskilt lyckat skrivet. Miljöpartiet kommer knappast att svara på denna klumpiga ”invit” annat än i undvikande och hummande ordalag. Det är ganska tydligt att kombinationen av Socialdemokraterna och Miljöpartiet innebär större möjligheter av regeringsbildning än en där Vänsterpartiet ingår. Vänsterpartiet har genom sin retorik färre möjligheter att ingå i en regeringsbildning.

Inlägget på DN Debatt är inte särskilt lyckat författat och riskerar därför att enbart försvaga och tydliggöra Vänsterpartiets ensamma position. Även om Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte i alla avseenden har ett idealiserat förhållande kan de i högre grad ingå kompromisser än i de fall då Vänsterpartiet är inblandat.

Vänsterpartiet framställer gärna verkligheten i svart och vitt. Problemet för dem är att den riktiga verkligheten innehåller många fler nyanser av färger än så. Det har Socialdemokraterna länge förstått. Miljöpartiet har även de lärt sig den läxan. Därav det bättre förhållandet mellan (S) och (MP).

Länkar: DN Debatt, SVT, SvD, Ekot

Fler som skrivit: Peter Högberg, Peter Johansson, Martin Moberg

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 maj, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om det ensamma partiet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: