Blockpolitiken är fördummande


Igår kom beskedet från Socialdemokraterna om hur de ser på frågan om regeringsbildning. Stefan Löfven och Carina Jämtin meddelade att partiet kommer att gå fram med ett eget valmanifest. Sedan får valutgången avgöra hur en regering ska se ut. De beskriver ordningen på följande sätt:

 1. Vi socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.
 2. Vid en kommande valseger siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning.
 3. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen.

Detta besked kom ju knappast som en sensation. Signalerna har ju varit väldigt tydliga om hur man ser på saken. Tydligt är att Socialdemokraterna ser Miljöpartiet som deltagare i (S)-ledd regering. Sedan är alla dörrar (utom för SD förstås) öppna.

Jag har ingen annan åsikt i denna fråga än den som partiledningen nu meddelat. Denna ordning har ju varit den normala i Sverige. Valutslaget avgör hur partierna formerar sig. Det är inget onormalt med en minoritetsregering som får söka stöd i Riksdagen och kompromissa sig fram till förslag som kan vinna en majoritet. Det är en ordning som utvecklar demokratin och främjar samtalet partierna emellan.

Situationen idag med en hårt sammanbunden allians som bildat en minoritetsregering har blivit kontraproduktiv. Innan de fyra kan sätta sig i förhandling med parti/partier utanför kretsen måste de först finna en gemensam position. Därav regeringens ovilja att sätta sig i breda förhandlingar i frågor med potentiell intern splittring.

De borgerliga partiernas avvisande hållning och överord på socialdemokraternas besked speglar mer deras egen svaga position. Åtminstone två av alliansens partier står inför att inte ens komma in i Riksdagens varma kammare. Då är ett för alliansen gemensamt valmanifest av noll och intet värde.

Stefan och Carin har rätt när de säger att …

Vårt förhållningssätt är ett naturligt val i det rådande politiska läget. Inget parti kan i dag förutsäga vilka de kommer att bilda regering med efter valet. Det kommer heller inte vi socialdemokrater att göra. Dagens opinionsläge gör att de partier som låtsas om motsatsen framstår som verklighetsfrånvända. Två av Moderaternas stödpartier löper risk att inte bli invalda i riksdagen. Enligt många mätningar är exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de borgerliga partierna tillsammans.

Socialdemokraterna har många gånger visat att man kan och är beredda att samarbeta med andra partier. Vare sig partierna finns på den egna planhalvan eller på andra sidan blockgränsen. Den socialdemokratiska hållningen är klok i det läge som Sverige befinner sig i. Det finns gott om frågor som förtjänar breda och blocköverskridande lösningar. Dit hör sådant som pensionerna, skolan, framtidens energipolitik etc.

Socialdemokraternas hållning är rätt med tanke på den parlamentariska situation som kan råda efter nästa års val till riksdagen.

Länkar: DN Debatt, DN Debatt, dn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.sedn.se, Arbetet, Arbetet, Aftonbladet ledare, SVT, SvD, SvD, SvD, SVT, Ekot, vlt, Ekot, SvD, SvD, di.se, di.se, Ekot, dagens arena, bblat.se, di.se, dagens arena, SVT, Aftonbladet ledare, dagens arena, dagens arena, SVT, SVT, SvD, Ekot, SvD, di.se, dn.se, SvD, di.se, di.se, di.se, Ekot, SVT, SVT, ekuriren, vlt, SVT, Ekot

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Monica Green, Ola Möller, Annika Högberg, Kristian Krassman, Peter Högberg, Roger Jönsson, Ulf Bjereld, Peter Johansson, Kent Persson, Sjätte mannen, Leine Johansson, Rosemari Södergren

Industribloggare: Carola Andersson

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 november, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 54 kommentarer.

 1. ”Sedan är alla dörrar (utom för SD förstås) öppna.”
  Det är dock inte länge sedan Stefan Löfven sa att ”Vi är beredda att samarbeta med alla partier över blockgränserna utom (sd) och (m) nu har han tydligen ändrat sig på nytt för nu gäller det bara (sd) som man utesluter.

  ”Valutslaget avgör hur partierna formerar sig.” Jag är också av den åsikten.Väljarna vill veta inkl.jag själv före valet om vilka partier och i vilka frågor man kan tänka sig att samarbeta med,annars är det som att köpa grisen i säcken!Det som upprör mig i detta utspel är i ett läge där sjuka och arbetslösa har haft ett helvete under 8 år med Alliansen och i detta läge då gå ut och prata om ett ev.samarbete till och med ett regeringsbildning över blockgränserna.Har inte ens Socialdemokraterna riktigt förstått situationen för många som fallit under i Alliansens välfärdsslakt och orättvisor?En regering som i första hand skall ha en spark i röven och ut!

  • En korrigering ”Valutslaget avgör hur partierna formerar sig.” ”Jag är också av den åsikten.”Nä jag är inte av samma åsikt jag missuppfattade detta.Jag röstar på ett parti som jag vet hur och med vem man tänker samarbeta med före valet och inget annat!Jag kommer inte att rösta på ett parti som bjuder in några borgerliga partier till samarbete eller kommer att sitta med i en Socialdemokratisk ledd regering,detta är helt otänkbart för mig!

 2. Socialdemokraterna vill ha makt till varje pris, det märks.

  En gång i tiden när det passade S-partiet så var man nöjd med att köra över drygt halva befolkningen och dess röst, årtionde efter årtionde.

  Nu när S-partiet är en allt mindre politisk krympling så vill man ha stöd av de som man urskillningslöst beskyllt för att ”rasera välfärden” de senaste 7 åren.

  Vilken parodi.

  Allianspartierna ska inte ge sig in i en regering med socialister.
  Om alliansen förlorar valet ska de gå i oppsition. Landet behöver en stark oposition.

  • Göran Johansson

   Idag har vi en svag borgerlig regering. Vi får väl se om de kan föra en stark opposition. Blockpolitiken behöver verkligen brytas. (S) har många gånger bidragit till det.

 3. Dessa borgerliga partier skall först och främst sättas i karantän i minst 10 år innan något ev. samarbete över huvud taget kan komma i fråga!

 4. @Lars! Eftersom sannolikt inget av blocken får majoritet och SD blir vågmästare innebär detta att en ev Löfvén-regering vilar på de borgerliga partiernas nåde. Hur känns det? Som en spark i röven (för att använda ditt språkbruk)?

 5. ”Socialdemokraterna har många gånger visat att man kan …”

  Problemet är att de ”socialdemokrater” som ”många gånger visat att man kan” står inte längre till förfogande! T ex Kjell-Olof Feldt, G Sträng eller Göran Person har inte fått värdiga efterföljare. Dagens kaderlista inger inget förtroende.

 6. Jag känner mig inte trygg med den katalog som står till förfogande: det är ju en massa karriärspolitiker utan den riktiga övertygelsen och hängivelsen. Löfven borde börja med en ”rejäl storstädning” … något han inte kommer att göra.

 7. Det är aldrig försent med en storstädning.

  Städa ut ordentligt och kom tillbaka 2018 med en seriös laguppställning och en reformerad ny politik som är trovärdig.

 8. Vad alliansen står för är klart efter att de regerat framgångsrikt tillsammans under 7 år genom några av de värsta år vi sett i historien när det gäller global ekonomi.

  Om de förlorar valet går alliansen i opposition.

  Vad är alternativets politik ?
  S + V + Mp + Sd ?

  Allt är bara ett stort mörker på nuvarande oppsitionens sida. Vem ska regera med vem och vilken politk står de för ?

  • Göran Johansson

   Mörkret är då minst lika stort på den borgerliga sidan. Både (C) som (KD) står inför att förpassas ur riksdagen. Då är alliansens valmanifest av noll och intet värde. Kommer då (M) välja att regera tillsammans med (SD)?

 9. OM Löfven verkligen menade avskaffandet av blockpolitiken då skulle han ha föreslagit en förändring av grundlagen. Låt oss kopiera den schweiziska författningen! Där finns det ingen blockpolitik: efter ett val MÅSTE de fyra största partierna bilda regering. Ingen kohandel. Inga allianser. Inget tjafs. Man måste kunna kompromissa för landets bästa. Enkelt. Punkt. Slut.

 10. Alliansen har sagt att man kommer att gå i opposition. Men vad står S+ V (?) + Mp(?) + Sd (?) för, vilken politik blir det ur den gröten ?

  • Göran Johansson

   Svaret har du. (S) är beredda att samverka politiskt över blockgränserna. Dagens alliansledare väljer att huka dig i sitt eget lilla hörn. Det är ju deras val.

 11. Alliansen vill ju inte samarbeta med er i regeringsställning, om ni vill regera så får ni söka stöd hos Mp + V + Sd.

  Nu är inte det huvudfrågan utan VILKEN politik som en sådan regering kommer att föra. Snacka om att köpa grisen i säcken. Blir det med Mp och deras snabbavveckling av kärnkraft, kraftigt höjda el/olje/bensinskatter samt extrema resursslöserier på olönsam infrastruktur ? Blir det skattepolitik med V och höjning av skatterna för oss som arbetar med ett par hundra miljarder ?

  Om alliansen vinner vet väljarna vilken politik man får när det gäller ekonomi, försvar, skatter, energipolitik etc etc , om alliansen förlorar, så ska S samla ihop en regering med någon och hur ser det alternativet ut ?

  • Göran Johansson

   De nuvarande alliansledarna har högljutt meddelat att de minsann inte kommer att medverka i en (S)-märkt regering. Det är nu det!

   Väljarna vet idag inte alls vilken politiken blir om en ett eller flera av alliansens partier åker ur riksdagen. Den risken/möjligheten är ju uppenbar. Det måste även du inse.

   (S) kommer att gå fram med ett helt eget valprogram. Det är vare sig egendomligt eller speciellt upprörande. Det är snarare det normala i en öppen demokrati med många partier.

   Det är inget ovanligt att ett valresultat leder till att partier börjar förhandla om regeringsbildningen (se Tyskland). Hur alternativen kommer att se ut i händelse av att alliansen får faktiskt visa sig.

 12. Vi väljare vet vad alliansen sagt.
  Om ett eller flera partier åker ut och alliansen förlorar möjligheten att bilda regering går resterande delar av allians i oppsition.Samma om de rödgröna blir störst oavsett.

  Det valprogram S går fram med har inget som helst värde eftersom de påstår sig vilja bilda regering med i princip vem som helst och då S är så pass litet numera kommer andra partier i en sådan regering att få ett relativt stort inflytande på svensk politik.

  Vad är S ”löften” värda ? Ni har varit emot varje steg i jobbskatteavdraget men säger ändå att ni ska behålla det nu … vad händer i en S+Mp+V regering ? Vad händer med vinster i välfärden ? Vad händer för övrigt med de enorma förluster som sker inom offentlig drift (20-30% pga dålig upphandling , ineffektivitet, usel organisation) ?

  Alliansen går fram inför valet med sin gemensamma politik.
  Vilken är alternativets politik ?

 13. Svaret är att en röst på socialdemokraterna är att köpa grisen i säcken, nu mer än någonsin. Detta är oroväckande för Sveriges välfärd, nationens ekonomi, privatekonomin, energitillgång etc .

 14. Nej, jag är allvarligt oroad över Sveriges nära framtid när vi fortfarande genomlider en global ekonomi där länder som USA och Japan balanserar på en knivsudd, samma med t.ex Frankrike.

  Jag är orolig för att med Mp kommer vi att få en destruktiv miljö/energipolitik som förstör delar av basen för vår välfärd.

  Att se en regering starkt beroende av ett parti som V minskar på intet sätt min oro.

  Att se ett parti som S som varit emot alla kraftiga förbättringar vad gäller skatt på arbete ta över ekonomisk politik lär inte vara bra för svenska löntagare. Att samma parti trots sitt motstånd ändå sjunger en lögnens sång om att man inte ska röra skattesänkningarna inger inget förtroende.

  Man hade hoppats att S skulle renats och kommit in i modern tid med en ny politik men tyvärr finns det inget som helst nytänkande i partiets politik.

  Alliansen har styrkan i att de just gjort en helrenovering av sin politik och fortlöpande är redo att fortsätta göra det. De är villiga att anpassa sig till den tid vi lever i nu och de problem vi har nu, de är inte bakbundna av en hårt styrd socialistisk ideologi där allt är svart eller vitt.

 15. ”Att se ett parti som S som varit emot alla kraftiga förbättringar vad gäller skatt på arbete ta över ekonomisk politik lär inte vara bra för svenska löntagare.”
  Skriver:Johnny diselsvammlaren

  Politik består mer än att enbart komma med skattesänkningar riktade till välmående. Politik handlar om att hela folket ska få en god politik.
  Inte att svaga grupper ska göra de välmående och betala högre skatt än välmående högre avlönade.
  Idag betalar en med högsta a-kassa mer i skatt än en med 36000 kr/ mån och det tänker högern höja till 40 000 kr . Allts den med låg försörjningsinkomst ska stå för den största delen av skatten.

  Det är inte politik som är godhjärtad det är en politik som luktar förtryck.

  • Stora grupper av de som arbetar har levt under mycket svåra ekonomiska förhållanden pga skattesystemet, nu har de fått det betydligt bättre.

   De som arbetar betalar alltid mer skatt än motsvarande arbetslös som alltid betalar mer skatt än motsvarande pensionär.

   Skånsk sossealism – nej tack.

 16. ”Allt är bara ett stort mörker på nuvarande oppsitionens sida. Vem ska regera med vem och vilken politk står de för ?”
  skriver Jonny Idisslare.

  Vem ska alliansen regera med om KD eller C åker ut eller om bägge åker ut.
  SD, FP eller?
  Sossarna de kan samarbeta med både vänstern, MP, FP, och i värsta fall även C,
  Men moderaterna som talar om Väölfärdens järna när man ätit upp frukköttet och spottat ut kärna. Dessa kommer man spy över, när man sedan förbättrar välfärden och där även socialförsäkringarna ingår i välfärden.

 17. ”Stora grupper av de som arbetar har levt under mycket svåra ekonomiska förhållanden pga skattesystemet, nu har de fått det betydligt bättre.”
  Skriver Jonny idisslare.

  Man måste faktiskt småle åt den skrift Idisslaren kommer med.
  Tidigare jobbade folk och fick bättre löner nu får man jobbskatteavdrag vilket innebär reallönesänkningar för låglönergrupper.
  Detta samtidigt som dessa om de blir sjuka, eller arbetslösa vilket ofta drabbar de grupper med lägsta löner , ja så då råkar de verkligen illa ut.
  De kan bli så fattiga så de tvinbgas avyttra sitt ägande och därefter underkasta sig försörjningsstöd.

  Så säga att man tidigare levt under mycket svåra förhållanden på grund av skattesystemet är ju kort sagt skrattretande.

  Vad lever Jonny idisslare i för värld.

  • Inte sant, de som arbetar har fått det rejält mycket bättre tack vare jobbskatteavdragen, inte undra på att du är avundsjuk …

   Löneökningar har man likaså och nu med extremt låg inflation så är de värda något i fickan…

   De flesta som arbetar har även fortsatt mycket små buffrar att klara av saker som händer, när kylen går sönder, när tanen spricker etc etc, idissla på du skåneröding.

 18. ”Skånsk socialism är inte bra för Sverige ”Bert”.”
  skriver Jonny Diselfeldt.

  Vad bryr jag mig om Skånsk Socialism är bra för Sverige.
  En annan tillhör den godhjärtade befolkningen ovanför Gävle och där är det helrött.
  Ja lika rött som en rå oxfile´.

 19. ”Svaret är att en röst på socialdemokraterna är att köpa grisen i säcken,”
  skriver: Jonny D.

  En röst på Moderaterna är att köpa en varulv i säcken.
  Alltså föredrar jag grisen, Den kan man då äta.

  Men en varulv vet man aldrig var man har.
  och ätbar är den inte heller.

  • Historien har visat vad socialism (som du förespråkar) leder till. Folkmord och diktatur, nej tack du.

   Bara det sätt du respektlöst skriver om allianspolitikerna och utbrister i glädje när de tragiskt avlider räcker för att demaskera den som är den rätte djävulen…

 20. ”Inte sant, de som arbetar har fått det rejält mycket bättre tack vare jobbskatteavdragen, inte undra på att du är avundsjuk”
  Skriver Jonny dum.

  Alla skulle få det bättre om man slopade Bilförsäkring, brandförsäkring, hemförsäkring,
  o.s.v Men de skulle likt sjuka, arbetslösa, få det rätt tung om nåt händer.

  De som fått det bättre är de som har Fallskärmar, Bonusar o.s.v unbakade i sina avatal.
  De har från sjuka, arbetslösa fått pengar av dessa som Reinfeldts regim medvetet knyckt från dessa.

  Så vinnare är just dessa ofta högavlönade dessutom.

  • Genomsnittlig inkomsttagare i Sverige är den som också får mest av jobbskatteavdraget. Inkomster över genomsnitt ger INTE mer.

   Jag ser att du fortsätter i traditionell ordning med att vara respektlös, en typisk extremist.

 21. ”Historien har visat vad socialism (som du förespråkar) leder till. Folkmord och diktatur, nej tack du.”
  Socialism har aldrig ägnat sig åt folkmord, Däremot är det de som i deras namn gjort så.
  Även Reinfeldt försöker vara sosse, hylla Erlander , Hylla Göran P o.s.v
  Men vad sker i bakvattnet jo han utförsäkrar sjuka detta har lett till att sjuka, behått självmord.

  Kort sagt Moderaterna= Mörderaterna.

  • Jo, socialism leder obönhörligen till diktatur, precis som kommunism, fascism, nazism och religiös fundamentalism.

   I stater styrda av dessa extrema inriktningar är alltid stat viktigare än individ, individ är bara en kugge i det statliga maskineriet.

   100 års historia borde lärt dig något ”Bert”.

 22. ”Jo, socialism leder obönhörligen till diktatur, precis som kommunism, fascism, nazism och religiös fundamentalism.” Skriver Jonny idisslare.

  Det är ju bara retorik, du kommer med, Vi har haft socialism i Sverige i 100 år och
  Var har i Världen funnits ett Land med sådan välstånd och jämlikhet som i Sverige.
  Att detta sedan bröts 2006 är ju en följd av manipulativa personer i makt som gjporde allt för att bluffa sig till makt genom en falsk retorik. Nåt som Svenska folket inte var vana vid.
  Tesen: ”Du ska arbeta i ditt anletes svett,” och ”du ska älska din nästa så som dig själv ”slogs sönder på några veckor av personer som från främst Moderatsidan ville skada Sverige.
  Det förfall vi ser i USA är en följd av samma lögnpropaganda. En propaganda som Reinfeldt och det anhang han omger sig med fört hit

  Redan före -90 såg vi en ung anarkist i tv. i samma program uttryckte sig en dansk:
  Denne man är mycket farlig.

  Den unge mannen är idag finansminister i Sverige och är ansvarig för att ha plundrat och omfördelat över 700 miljarder från fattig till rik. Idag ser vi ett Sverige som blivit ojäömlikt, där vårt gemensamma skänkes bort till riskkapitalister där folk är utan jobb och utan sociala skydd.
  En följd av grov Nyliberalismen som gynnar storbolag men är en katastrof för folket.

 23. Nej, Sverige har aldrig varit socialistiskt och låt oss hoppas att det faktumet så förblir.

  Bara det sätt du respektlöst skriver om allianspolitikerna och utbrister i glädje när de tragiskt avlider räcker för att demaskera den som är den rätte djävulen…

  • Självklart har Sverige varit socialistiskt , resten du skriver är inte ens värt besvara.
   Vill du ha svar får du bete dig sakligt.

 24. Svar nej, Sverige har aldrig varit socialistiskt, det har under större delen av sin tid som det varit en demokrati styrts av det socialdemokratiska partiet som till sin grund stammar från socialismens tankar och som i sitt parti inhyser en grupp socialister men det innebär inte att landet varit socialistiskt.

  Vissa enskilda inslag i socialdemokraternas regimer har givetvis varit att betrakta som socialistiska,tendenser, t.ex censur (ett bra exempel är förbudet att visa Dirty Harry’s moral när det gäller en enskilds hämnd), förbud av fri radio och TV (endast statlig sådan tilläts vääääldigt klänge), kollektivanslutning till socialdemokratiska partiet, Meidnerfonderna (som de initialt var tänkta) etc..etc men trots allt detta så är inte Sverige socialistiskt och har aldrig varit det.

  Skäms du för det du skriver ibland ? Är det ”sakligt” att önska livet ur allianspolitiker, att jubla när de tragiskt avlider etc ? Det kanske är socialistiskt att reagera så, det är möjligt…

  • Är du full eller.? Jonny Idisslare
   Det är ju samma trams du håller på med.
   fakta saklighet är det som gäller. Du levererar inget av det.

   Kolla din blogg. Dina synpunkter är så dåliga så ingen bryr sig om att ge några kommentarer på din blogg.
   Skaffa dig ett liv.

 25. ”Bert :” – Fakta/sakligheter …

  Skäms du för det du skriver ibland ? Är det ”sakligt” att önska livet ur allianspolitiker, att jubla när de tragiskt avlider etc ? Det kanske är socialistiskt att reagera så, det är möjligt… men det är i högsta grad inhumant.

  • Rubriken på denna artikel är helt korrekt Blockpolitiken är fördummande.
   Jonny Idisslare försöker verkligen hävda sig med märkliga arrgument.

   Skrämmande påståenden du kommer med.
   Tror du sådana påståenden är nåt som visar att Moderat idelogi är nåt
   Detta när deras retorik endast är att bluffa.

   Det där håller inte Jonnyy. inse det.

 26. ”Bert :” – Fakta/sakligheter …

  Skäms du för det du skriver ibland ? Är det ”sakligt” att önska livet ur allianspolitiker, att jubla när de tragiskt avlider etc ? Det kanske är socialistiskt att reagera så, det är möjligt… men det är i högsta grad inhumant.

  Påstår du nu (igen) att du inte gjort detta … du har t.o.m blivit blockad från en del bloggar pga detta.

 27. Är det vad ämnet handlar om.m
  Dy har på din blogg som ingen kommenterar på beskrivit
  Vad jag anser.

  Nämligen att jag anser Regering är medskyldig till folkmord.
  Detta genom stölden från sjukas sjukförsäkring där djuks utförsäkras och man kallar
  nåt som definitivt inte är rehabilitering för rehabiiteringskedjan.
  Vilket i princip innebär att man skickar sjuka till arbetsförmedling.
  Varför jag anklagar Regering för folkmord är på grund av mängden artiklar i media om folk som lidit och som t.o.m begått självmord.

  Är det att önska livet ur nån , så har du nog helt missuppfattat mig.

  Jag tycker du avviker starkt från ämnet , Dessutom är du inte sosse så egentligen vad vill du med att vara inne på sossebloggen.

  Jag tycker du verkar störd på nåt vis.
  Bitter och osaklig. Går firman din dåligt eller har du en stor oro inom dig , varför du inte kan debbatera ett ämne eller hålla dig till ett ämnet

  • ”Folkmord”, ”stöld” … vilka ord …

   Anser du då att även förra S-regeringen är ansvarig för ”folkmord” med ? De förtidspensionerade ca 200000, dessa löpte en kraftigt mångdubblad risk att dö en förtida död pga det utanförskap som själva förtidspensioneringen ledde till, det har redovisats i en vetenskaplig rappoort.

   Och nej, Sverige har aldrig varit socialistiskt, det har under större delen av sin tid som det varit en demokrati styrts av det socialdemokratiska partiet som till sin grund stammar från socialismens tankar och som i sitt parti inhyser en grupp socialister men det innebär inte att landet varit socialistiskt.

   Vissa enskilda inslag i socialdemokraternas regimer har givetvis varit att betrakta som socialistiska,tendenser, t.ex censur (ett bra exempel är förbudet att visa Dirty Harry’s moral när det gäller en enskilds hämnd), förbud av fri radio och TV (endast statlig sådan tilläts vääääldigt klänge), kollektivanslutning till socialdemokratiska partiet, Meidnerfonderna (som de initialt var tänkta) etc..etc men trots allt detta så är inte Sverige socialistiskt och har aldrig varit det.

   DU HAR utbrustit i glädje när moderat riksdagsman tragiskt avled. DU HAR önskat att allianspolitiker ska skickas ner att arbeta i gruvor etc tills de avlider etc etc.

   Vem var störd sa du ”Bert”, ”Beeertil” et al ?

 28. Undrar om det är detta du menar. Det som Reinfekdts son håller på med.
  http://avpixlat.info/2012/07/16/hur-star-det-till-med-vardegrunden-hos-familjen-reinfeldt/

  Skärp dig nu och håll dig till ämnet.
  Detta är sista svaret du får då du visar upp en otäck osaklighet.

 29. Självklart är det rätt att även Allianspolitiker som aldrig utfört ett produktivt arbete skickas ner i ex: gruva för handlastning gärna dubbla skift.
  Jag har själv jobbat både dubbla och tredubbla skit just i gruva.
  Man är inte direkt pigg efter ett sådant arbetspass.

  Dubbla skift var mycket vanligt tredubbelt gjorde jag endast några ggr.
  Med sådan ansträngning så skulle säkert många allianspolitiker förstå varför en bra sjukförsäkring behövs.

  Men har man glidit fram genom livet som många på högersidan gjort och endast krävt mer och mer i lön samt skattesänkning då tappar man focus på hårt jobbande människors
  livsbetingelser.
  Sedan Jonny. att inte inse skillnaden mellan s.k sjukersättning ( allmänt kallad förtidspension ) och utförsäkring då är det illa. Det ena gav en viss begränsad ekonomiskt trygghet där du klunde börja jobba precis när du ville. Utförsäkring det slår undan fötterna på folk och än värre när det drabbar just sjuka. Att inte förstå den markanta skillnande.
  Visar att många på högersidan är ”lengräddade” bak pannbenet.

  Därmed var det sista svaret du fick , Du ska vara tacksam jag gett dig sakliga svar så här länge. Din osaklighet saknar tyvärr alla gränser.

  • Du skriver ”Självklart är det rätt att även Allianspolitiker som aldrig utfört ett produktivt arbete skickas ner i ex: gruva för handlastning gärna dubbla skift.”

   Din demokratisyn och din människosyn haltar betänkligt, det är ju tyvärr så med socialister.

   ”hårt jobbande människors livsbetingelser”

   Ja dessa har fått det avsevärt bättre under alliansens år tack vare jobbskatteavdraget. För första gången i modern tid har de som arbetar fått uppleva en regering som inte beskattar dem mer och mer år efter år utan att de för omväxkings skull får behålla lite mer av sitt arbetes frukter !

   200 000 förtidspensionäre fler var det pga förra S-regeringen desperata aktion att försöka få ner arbetslöshetssiffrorna (vilket ju ändå inte lyckades :

   Arbetslöshet under S-regering , juni 2005 9.5% (bra global ekonomi)
   Arbetslöshet under alliansregering juni 2013, 9,1% (katastrofal global ekonomi)

   Dessa 200 000 löpte som sagt en betydligt ökad risk till förtida död pga utanförskapet i sig, det visade en forskningsrapport.

   Så hur är det, begick då den förra S-regeringen ”folkmord” enligt ditt (märkliga) sätt att uttrycka sig ?.

   DU HAR utbrustit i glädje när moderat riksdagsman tragiskt avled. DU HAR önskat att allianspolitiker ska skickas ner att arbeta i gruvor etc tills de avlider etc etc.

   Vem var störd sa du ”Bert”, ”Beeertil” , ”Bertil Lundmark” et al ?

 30. Den som påstår att Sverige har varit ett socialistiskt land har inte ”alla hästar hemma i stallet”. I ett socialistiskt land finns det t.ex. inga privata företag och demokratiska val är inte heller något som förekommer.

  Det som fanns i större omfattning tidigare var ett blandekonomiskt system där all typ av utbildning, vård och omsorg utfördes endast i offentlig regi. Man kan ha åsikter om att denna verksamhet kanske inte alltid var så kostnadseffektiv men dagens system där privata alternativ ohämmat får förekomma är ett kapitalt misslyckande.

  • Givetvis ska det få finnas privata alternativ MEN de ska utvärderas och övervakas OCH exakt samma sak ska gälla den verksamhet som kvarstår i offentlig drift.

   Exempel : Urusla lärare ska bort oavsett om de är i privat eller offentlig utförande.
   Samma med hela skolor soom misslyckas totalt.

   Det uppskattas att det finns en förlust i offentlig drift på ca 20-30%, detta pga dålig organisation, dålig planering, usel offentlig upphandling etc.

   Samma enskilda problem med misskötsel ser vi inom offntligt utförande, samma problem att hantera klagomål inom organisation etc.

   Detta bör med all tydlighet visa att bara för att verksamhet är offentligt utförd så är den inte bra.

   All verksamhet värd namnet måste monitoreras kontinuerligt och vi vet att konkurrens stimulerar till nya bättre lösningar.

   Att gå tillbaka till ett monopol är inget alternativ, lika lite är det ett alternativ att vi ska acceptera riskföretag att pyssla med detta.

%d bloggare gillar detta: