Ett reformerat högskattesamhälle


Den fackliga tankesmedjan Katalys sticker idag ut hakan ganska rejält. På DN Debatt presenterar de sin senaste rapport. Den är ett sammanhållet förslag för ett helt nytt skattesystem för att finansiera ett stort antal politiska reformer. De föreslår att skattekvoten skall vara 51 % – dvs. en återgång till den nivå som gällde år 2000. Förslaget innebär ungefär 266 miljarder kronor i ökade inkomster som kan användas för framtida utmaningar.

Katalys föreslår införandet av en proportionerlig, platt, skatt om 35 % på samtliga inkomsttyper. Detta ska motsvara det som inkomsttagarna idag betalar i kommunal skatt. Det framgår inte av förslaget (i alla fall inte efter den snabba genomgång jag gjort) vad som ska hända med kommunerna. Detta kombineras med ett grundavdrag om 144.000 och att det införs en ”medborgaravgift” om 1.500 kr/månad. Detta sammantaget innebär att alla får en garanterad inkomst om 10.500 kr/månad.

Till det kommer att de sociala avgifterna ska vara 35 %, utan de undantag som finns idag. Med detta finansierar man en kraftig reformering av socialförsäkringssystemet. De föreslår vidare sådant som avskaffad bolagsskatt, punktskatter för att stimulera investeringar i miljö …

Det är klart att Katalys företrädare presenterar ett svårsmält förslag. Det är knappast möjligt att idag göra detta till ett valprogram. Förslaget tjänar snarare som ett sätt att stimulera debatten kring finansieringen av den svenska välfärden. De pekar på att dagens skattesystem har blivit till ett sammelsurium av undantag. Det är långt ifrån den reform som genomfördes i samband med  ”århundradets skattereform”.

Det behövs verkligen en debatt inom arbetarrörelsen om hur vi ska finansiera de behov som finns. Jag ser rapporten från Katalys som ett sådant inlägg.

Länkar: DN Debatt, SvD, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 november, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Du glömde nämna att herrarna även vill öka på statskulden med 100 miljarder per år i 20 års tid, summa summarum 2000 miljarder …. herrej*vlar vilken skenande statsskuld …

  • Göran Johansson

   Jo, jag såg det.

  • Du glömde nämna att Alliansen roffat åt sig 140 miljarder. så 100 miljarder är åt helsike för lite.
   Sammanlagt har Alliansen roffat 700 miljarder i skattesänkningar företrädelsevis från svaga grupper.

   Så när högersympatisörer skriker i högan sky skattechock så har redan sjuka fått den chocken detta när de var sjuka., 100 % i skatt på deras försäkringar drev många till självmord.
   Enda sättet att stödja dessa och visa empati är försätta regeringens alliansare i nåt grustag där de kan få skotta samma hög 18tim/ dygn och
   visa att de verkligen är arbetarpartiet och visar arbetslinjen vad den är

   En arbetslinje som hittilils från alliansen visat sig vara skattesänkningar och sedan utlandsresor.
   Där arbeta ä’r det minsta man gjort.

 2. Det är väl bara för Reinfeldt att tacka och ta emot? Din s-bloggarkollega Jan Andersson skriver ”Tur att Katalys inte har inflytande på socialdemokraternas politik”
  http://www.s-bloggar.se/p/mbdqs/tur-att-katalys-inte-har-inflytande-paa-socialdemokraternas-politik
  Men hur ska väljaren kunna tro på det? Det här är den ”våta drömmen” för vänsterdelen inom s – och för v. Att öka politikernas makt på medborgarnas bekostnad.

 3. Chefen Suhonens rapport är hänsynslös! Han saknar förmågan att ta hänsyn till vår internationella omgivning och det är ju där förutsättningarna bestäms hur vi skall ha det. Idag är det omöjligt att beskatta företag och verksamheter högre i Sverige än i omvärlden ty då flyttar de. Denna enkla omständighet tycks ha gått Suhonen förbi. ”Höj bara skatterna, ordentligt, så blir det bra välfärd”, tror han. Tyvärr är verkligheten inte lika enkel.

 4. Blir man papperslös med alla deras förmåner om man inte kan betala medborgaravgiften?

 5. Lars Flemström

  Ställ frågan tlll Mp. Dom vill ju ha fri invandring och medborgarlön. Svenska medborgare kommer de att vara, som har papper på sin rätt att vistas här. Övriga ska inte avvisas. Men de ska väl ändå inte ha medborgarlön, de också? Då är det ju bara att åka till Sverige och öppna ett lönekonto (för medborgarlönen) och återvända hem, men låtsas bo i Sverige. Papperslösa har väl ingen adress? Fiffigt att kalla skatten för medborgaravgift. Betalar man inte skatten, blir man av med medborgarskapet och medborgarlönen.

  Vet ni vad det är för skillnad mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet? Båda vill ju driva företagen ur landet. Jo, när V upptäcker att statens inkomster (trots deras kraftiga skattehöjningar) inte räcker till alla nya utgifter, som de vill ha, så är de hederliga nog att tala om att så blir det. När Mp upptäcker att statens inkomster (trots deras kraftiga skattehöjningar) inte räcker till alla nya utgifter, som de vill ha, så lurar de i ett antal naiva socialdemokrater, att så kommer det inte alls att bli. Skenheligt ljuger de att allt ryms under budgettaket.

  Jo, nog anar man att vänsterpartister är medförfattare till Katalys-artikeln. De erkänner ju öppet att de vill öka statsskulden med 100 miljarder per år under 20 års tid. (Vad de inte säger är att efter 20 år är ”kapitalismens kris” ett faktum, och då står den fredliga socialistiska revolutionen för dörren.)

  V är bra som stödparti till S, förutsatt att de inte får några ministerposter. Till skillnad mot Mp, som vill sitta i regeringen och sätta käppar i hjulen. Ungefär som C har agerat inom den borgerliga alliansen.

 6. svar till Lars Flemström | 10 november, 2013 kl. 20:22″

  Sanningen är väl att Vänstern är det enda parti som faktiskt visar
  hänsyn till svaga grupper.
  Vad är det för fel med det.
  Vad får dig att tro Vänstern vill driva företag ut ur Sverige.
  ”jo, när V upptäcker att statens inkomster (trots deras kraftiga skattehöjningar) ”

  Vadå kraftiga skattehöjningar.
  Det är väl värre att Alliansen sänkt skatter med 700 miljarder sedan
  2006. Reagera på det istället.

  Både -kassa och sjukförsäkring är ju körda i botten och numer är socialbidrag den nya Sjukförsäkringen liksom att FAS-3 och att arbetslösa ska jobba för socialbidrag blivit
  ”Det Nya arbetarpartiet”
  Kort sagt en massa sjuka, arbetslösa samt invandrat folk ska torka fötterna, jobba billigt åt en överklass som därmed får mer makt.

  Nästa steg som kommer ske och det sker om Reinfeldt får makten ytterligare 4 år.
  är privatisering av fängelser. Då når man den optimala billiga arbetskraften.

  Tänk dig vi hyr ett antal från Kumla som sköter festen välbeställda ska ha.
  där de sköter matlagning dukning o.s.v i en lokal bevakad av Säpo.

  Är det så framtiden ska se ut för de som är sjuka, arbetslösa.
  Nä då föredrar jag Vänstern och den empati de visar.
  Skulle Landet falla på den politiken så hoppas jag alla är med.

  Inte som nu att vi har utpräglat och helt genomfört majoritetsförtryck.
  Där sjuka blir beskattade med 100% på sin sjukförsäkring och där arbetslösa anväds som slavarbetskraft i FAS-3 där äldre inte får den äldreomsorg de bör ha,

  Där en höger tömmer statn och skickar notan till Kommuner Landsting där de svagaste grupperna får betala den största notan.
  Detta samtidigt som löntagare får allt fler jobbskatteavdrag.

  Nä jag hoppas vi får rött så det blöder i landet.

%d bloggare gillar detta: