Gör upp om migrationspolitiken!


I ett ganska uppmärksammat utspel argumenterade LO:s vice ordförande Tobias Baudin för att Socialdemokraterna och Moderaterna borde anstränga sig för att finna en överenskommelse kring migrationspolitiken. Till SVT sade Tobias att …

Sverige, men också Europa, befinner sig i ett allvarligt läge där miljontals människor flyr undan krig och svält. I ett sådant läge är det viktigt med politiskt ansvarstagande. Därför tror jag att både S och M skulle gynnas av att hitta en bred överenskommelse om migrationspolitiken.

På det sättet skulle debatten i Sverige kunna handla om det verkligen viktiga – hur ska vi få ner arbetslösheten, få en bättre skola, stärka välfärden. Den här diskussionen vi har nu om migration och tiggeri gynnar bara Sverigedemokraterna.

Jag tror det ligger en del i det som Tobias säger. Det finns, undantaget SD, en ganska stor uppfattning om att Sverige fortsatt ska vara ett öppet land för flyktingar och de som önskar arbeta i vårt land. Samtidigt finns det förstås vissa problem i dagens Sverige. De som kommer till Sverige har svårt att snabbt komma i arbete, det är uppenbart att det finns strukturell rasism som gör att människor med ”konstiga” namn har svårare att få arbete (trots god formell kompetens).

Även om det finns vissa punkter kring migrationspolitiken där det råder ganska stor oenighet mellan partierna/blocken vore mycket vunnet med en bredare samsyn om den praktiska politiken. En bred politisk uppgörelse parat med avtal/överenskommelser mellan parterna på arbetsmarknaden borde göra det möjligt att parera SD:s uppfattningar.

Det mesta tyder på att svenskarna önskar bibehålla en fortsatt generös politik kring migrationen. Men man saknar politiska förslag och åtgärder för att åstadkomma en bättre tingens ordning.

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 augusti, 2015, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Man blir bekämd när man förstår att människor måste fly från sina hem pga av härskande krigsherrarsbahovav makt. Och att de nu är så många att vi inte längre vill ta emot dem Undrar hur känns det om man lyckats fly från livsfara och undkomma med livet i behåll och folket på stället där man hamnat alla tänker på att de inte har råd?
    Borde man inte diskutera hur krigen skall stoppas i stället för hur flyktinarna skall stoppas? De har ju inte valt sin situation.

  2. Man blir bekämd när man förstår att människor måste fly från sina hem pga av härskande krigsherrars behovav makt. Och att de nu är så många att vi inte längre vill ta emot dem Undrar hur känns det om man lyckats fly från livsfara och undkomma med livet i behåll och folket på stället där man hamnat tänker på att de inte har råd?
    Borde man inte diskutera hur krigen skall stoppas i stället för hur flyktinarna skall stoppas? De har ju inte valt sin situation.

%d bloggare gillar detta: