Bort med FAS3


Socialdemokraterna meddelar idag att man i den kommande budgetmotionen föreslår att sysselsättningsfasen (FAS3) avvecklas till förmån för mer aktiva åtgärder. Man vill satsa 2 miljarder kronor på att erbjuda utbildning eller arbete till avtalsenlig lön. SVT beskriver förslaget på följande sätt:

Under ett år ska staten finansiera ett anställningsstöd på 85 procent för dem med Fas3 jobb hos privata arbetsgivare. För dem med fas 3 jobb inom kommuner och landsting ska staten ersätta 100 procent av lönen. Dessutom föreslår man ett 100 procentigt stöd för dem med fas3 jobb inom föreningsrörelsen. Det stödet ska utgå för 75 procent av arbetstiden.

Partiet räknar med att fördelningen mellan de som kommer till arbete respektive utbildning kommer att vara 50/50.

Jag är glad att socialdemokraterna nu lägger ett sådant förslag. Det är ett tydligt och viktigt ställningstagande. Många personer har vittnat om hur denna arbetsmarknadsåtgärd enbart har blivit till förvaring och inte gett personerna någon utveckling eller att det lett har till arbete. Det finns flera exempel på arbetsgivare som snarare använt FAS3 som ett sätt att berika sig själva. Det finns självklart även goda exempel på anordnare som gjort vad man kunnat inom de snäva gränserna för FAS3.

Det ska bli spännande att följa den fortsatta behandlingen av detta förslag i Riksdagen. De borgerliga partierna har ju inte egen majoritet i riksdagen och man har blivit fälld tidigare i frågan kring FAS3.

Länkar: Arbetet, Arbetet, ka.se, Ekot, SVT, di.se, dn.se, dagens arena, di.se, SvD, SVT, dn.se, dagens arena, SVT Debatt, SvD

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Claes Krantz, Annika Högberg, Peter Högberg, Markus Mattila, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin MobergAnders Larsson, Peter Andersson, Thomas Böhlmark

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 september, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 17 kommentarer.

 1. Begåvad 50 åring i fas 3

  Nu händer något ur mitt eget parti. Det enda brott många i Fas 3 begått är att de är över 40 år. Att beskriva människor i Fas 3 som som Pernilla Günter Kd gör i Svenska Dagbladet i kväll efter att sossarna satt ner foten, säger mer om henne än de i Fas 3. Hon borde anmälas, för det är rent förtal. Många i Fas 3 har mera i huvet än vad hon har. Högutbildade, men för överåriga i det nya Sverige som styrs av sådana som Pernilla Günter som förtalar arbetslösa. Man kan undra vad som ligger bakom Alliansens propaganda. De vill inte att vi ska ha jobb efersom de förtalar! Men i gamla Sovjet gjordes det på ett liknande sätt med obäkväma männiksor som hävdade sina rättigheter. Jag påminner nu om detta!Stormvarning!

 2. Kan man verkligen kalla 100 % subventionerade jobb för ”riktiga jobb”?

  • Göran Johansson

   De får en avtalsenlig. Detta går ju att jämföra med lönebidrag och liknande subventionerade anställningar. Jag tycker att detta låter bättre än det mesta inom FAS3.

 3. Begåvad 50 åring i fas 3

  Subventioneringar av jobb ska bara pågå högst ett år. Sedan bör arbetstagaren anställas. Om företagaren tar in en ny med subventionering för att få pengar bör det kollas upp. I andra länder som USA har jag hört om staff för företag som tar in nya hela tiden med subventionering. Facket måste kolla mer. I Sverige i dag så gör facket inget för de i Fas 3 även om de fortfarande betalar sin fackavgift och till A-kassan. Detta bör också ses över. A-kassan är en försäkring och inget bidrag. Man kan ju undra om det verkligen är rätt då att ha deadline för den, när de i fas 3 arbetat i två år år Fas 3. Borde inte det ge ny period, eller ska vi skippa att betala försäkringen…! Ärligt talat var är vi på väg?

  • Göran Johansson

   Arbetslöshetsförsäkringen styrs ju av statliga regler. Det är Sveriges riksdag som bestämt att man bara kan få ersättning i 300 dagar. Vill du få en förändring av a-kassan måste det till en annan majoritet i riksdagen.

 4. I Norrköpings sossekommun arbetar sjuka och arbetslösa heltid åt kommunen emot socialbidrag, det måste ju vara sossarnas fas 4.
  Missar dom en timme eller 30 minuter dras det genast av pengar av deras ynkliga socialbidrag och dom får inga arbetskläder eller arbetsskydd arbetsresor och står utan fackliga rättigheter.
  sosserättvisa Für alle!!

  • Göran Johansson

   Det där har jag inte hört talas om. Det är inget som jag gillar.

  • Det kallas ”arbetsträning” och har pågått en 10år ganska ofta med samarbete med Myrorna där det sker tunga lyft utan några skydd arbetskläder luncher inga resepengar och emot ja gissa socialbidrag + att kommunen ”lånar” folk till möbelflyttar och utröjningar av kontor billig affär va?.

   bara söka på ”reko Norrköping” det har dock bytt namn men verksamheten fortsätter i FLERA städer. med myrorna som köpare.

   och media tycker inte kommunala saker är ””sexiga” nog om det inte är en ”ond” moderat dvs..

 5. Fas 3 påminner mig om Orwell 1984… en stor lögn, där svart blir vit,
  krig = fred, osv.
  SVT visade statistiken… 2% från Fas 3 fick jobb som varade mer än ett år…,KD-kvinna säger att 305 har funktionshinder… ja men då får man hoppas att de tar ett deltidsjobb och staten betalar de andra 50%, eller så ska de ha sjukpension,

  De enda som tjänar på detta är alla privataföretag med sina coucher… som hjärntvättar deltagarna att pusha sig lite hårdare, söka 100 jobb per månad,
  ringa arbetsgivare, etc.
  Men efter 4-5 månader är alla deltagare utbrända, och har ännu lägre självförtroende, de blir som en sekt, där ledarna (coucherna) trotsar verkligheten och pratar om orealistiska scenarier, ”att om man bara vill…”
  så kommer man få ett jobb, det värsta är att FAS 3 har fått så dåligt rykte att arbetsgivarna vill absolut inte ha ”FAS 3 människor”
  ett moment 22… + att det är demoraliserande för nytillkomna att träffa fol
  k som varit där i flera år 8 timmar om dagen
  att

 6. Begåvad & Robson:

  Om jag fattat rätt så är ni s k fas-3-are.

  Vad tycker ni själva? Varför får ni inget jobb? Vad borde till för att göra det lättare för Er?

 7. Fråga.
  Vad händer efter ett års anställning ifall man inte blir fortsatt anställd?
  SAS är ju inte akassegrundande. Blir det socialen då och försörjningsstöd som gäller?
  och avtalsenlig lön? Enligt vilket avtal?
  Enligt SASavtal eller samma avtal som normalt anställda?

 8. SAS- Särskillt Anställnings Stöd

  • Göran Johansson

   OK!

   Vad som händer efter ett år vet jag inte. Men det räcker ju med ett års medlemskap så är ju man berättigad till ersättning från a-kassan. Avtalsenlig lön innebär ju det aktuella för branschen.

 9. Göran.
  tror du har fel.
  SAS är inte akassegrundande och det är SAS det handlar om här.
  Tror även du har fel angående den avtalsenliga lönen. Är avtal enligt SAS inte vanlig branschlön.
  Blir förmodligen så att man skall utföra ordinarie arbetsuppgifter för en lön 5-6tussen under ordinarie samt att det inte berättigar till akassa.

  Sossarnas förslag:
  Arbeta 1år för 15-16000 för skatt för att sedan bli socialfall.

  Dagens fas3:
  Arbeta för 14500 men är garanterad ersättning även efter 1 år.

  Ett tredje alternativ som en del väljer:
  Ta livet av dig så slipper du alla svek från sk politiker som säger sig vilja dig väl.

 10. Jag har haft Särskillt anställningsstöd och det är inte A-kassegrundande. När arbetsgivaren ville ha mer bidrag efter 2 år ringde de AF bakom ryggen på mig utan min inblandning… En vecka innan jag fick sluta, fick jag reda på att jag skulle sluta… Som jag skrev tidigare; subventioneringar bör kontrolleras och tidsbegränsas. Nystartjobb är däremot a-kassegrundande, men där kan arbetsgivaren friskt utnyttja dettta hur länge som helst. Skulle dock kunna bli bra om det tidsbegränsades till ett år. Arbetsgivarna bollar nu med folk tills de är helt slut. Jag slutar här nu tack för ordet!

%d bloggare gillar detta: