Fas 3 – en nagel i ögat på regeringen


SVT rapporterar att antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 slår rekord. Senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar att 36.480 personer fanns i den åtgärden.

Det är förstås ett bekymmerssamt faktum för socialdemokraterna och den sittande regeringen. Det var ju en profilfråga för socialdemokraterna att avskaffa den arbetsmarknadspolitiska åtgärd vari de borgerliga partierna parkerade långtidsarbetslösa.

Eftersom riksdagens majoritet i höstas röstade ned regeringens budgetproposition lever vi med den borgerliga budgetmotionen. Den innebar, bland annat att, det första steget att montera ned fas 3 därmed försenades. Genom den decemberöverenskommelse som slöts mellan regeringspartierna och de borgerliga partierna möjliggörs nu förändringar av den rådande arbetsmarknadspolitiken.

Men det sker genom ”baby-steps”. Det kommer att ta längre tid att avveckla fas 3 till förmån för andra och, förhoppningsvis, bättre arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det kommer att behövas olika och mer personligt anpassade åtgärder för att möjliggöra för fler av de långvarigt arbetslösa att erhålla en lön för sitt arbete. Säkert kommer många andra att behöva andra åtgärder för sin försörjning.

Men fas 3 som återvändsgränd för arbetslösa och som penningbank för lycksökande anordnare måste ”fasas” bort så fort som bara möjligt är!

Länkar: SVT, dagens arena, Ekot, Aftonbladet ledare, dn.se, SvD, politism, Arbetet, Arbetet

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 maj, 2015, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Monica Rinne

    Det är dags att vilken regering vi än har är ärliga nog att erkänna att vi har passerat gränsen för när det går att göra något åt arbetslösheten. Fler och fler jobb kommer att rationaliseras bort och det blir fler och fler som ska konkurrera om de som finns kvar.

    1. Nej, politiker var ärliga och säg att vi kommer inte att kunna komma tillrätta med arbetslösheten, förmodligen långt över 400 000 tusen kommer att vara arbetslösa framöver, med allt vad det kommer att innebära………….för vårt samhälles stabilitet………………

    2. Arbetslösa har straffats för att de inte får jobb på en minimal arbetsmarknad, där de styrande och tillika bestraffarna inte ens har viljat att de skulle ha ett arbeta. För visst är det väl så att jämviktsarbetslösheten ligger på omkring 350 000 arbetslösa. Vem bryr sig om dem?
    Erkänn nu- över 400 000 arbeten eller mer kommer inte att finnas något mer…….det är det här som är den stora frågan, det är dags för den nu……………..

%d bloggare gillar detta: