Alla ska kunna strejka


Foto: Richard Drew/AP

I ett tal inför ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd, talade statsminister Stefan Löfven om nödvändigheten av fackliga fri- och rättigheter. Han berättade om hur fackligt aktiva över hela världen förföljs och ibland mördas.

Facklig organisering motarbetas på många platser runt om vår jord. Människor och miljö far illa på många platser. Stefan nämnde särskilt den kollapsade klädfabriken i Bangladesh då 1129 personer omkom på sin arbetsplats.

Det här var inte en unik händelse. Två miljoner dör på arbetsplatser, varje år. Det händer överallt, inklusive mitt hemland Sverige. Varje dag ser vi folk som utsätts för fruktansvärda risker. Fackliga representanter förföljs och mördas. Barn tvingas arbeta på de mest inhumana sätt. Migranter utnyttjas under fruktansvärda omständigheter.

Vill vi att fler människor ska kunna njuta frukterna av globaliseringen krävs att människor ges chansen att arbeta till rimliga arbetsvillkor. Det är därför nödvändigt att understödja och bidra till facklig organisering. Genom att löntagarna ges möjlighet att ta del av en större andel av företagens vinster får vi en bättre värld och minskad risk för de ekonomiska bubblor vi sett utvecklas världen över.

Länkar: dn.se, SvD, di.se

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 mars, 2015, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Monica Rinne

  Strejkrätten borde väl gälla alla, även i Sverige. Här sitter många s.k. arbetslösa, men dock medlemmar i fackförbund fast i ”diverse totalt meningslöst vansinne” i form av gratisarbete i Fas3, utan strejkrätt.
  Regeringen borde ge dem strejkrätt samt att andra fackförbund borde ha sympatistrejkat för för de arbetslösas rätt till avlönat arbete, då hade detta vansinne snart varit borta.
  Regeringen Lövfen var länge tyst om Fas3, sedan höjdes rösten om FAS3 inför valet, sedan tyst igen- totalt svek mot arbetslösa………

  • I den regeringsbudget som riksdagen röstade ned ingick ett borttagande av FAS3. Jag utgår ifrån att förslaget återkommer i höstens budget.

  • Anonym numera

   Håller med Strejkrätt bör gälla även arbetslösa som hamnar i förödmjukande
   åtgärder. Facken bör stödja dessa om strejken stöds av facket.
   Men det måste gå juste till och ha en motivering

%d bloggare gillar detta: