Fattigdom – ett medvetet politiskt val


Igår rapporterades om att andelen av de arbetslösa som definieras som fattiga har tredubblats under perioden 2004-2012. Tapio Salonen, professor i socialt arbete, säger ganska klart att denna utveckling är följden av medvetna politiska beslut.

Åtstramade regelverk och förmåner i de offentliga sjukförsäkringen som arbetslöshetsförsäkringen har gjort att allt fler drabbats av minskad inkomst relativt de arbetande. Tapio säger att …

Detta är nära på en direkt effekt av den politik som förts i Sverige under hela 2000-talet, då vi har premierat de som har jobb och misskrediterat de som saknar arbete.

Under slagordet ”arbetslinjen” har den borgerliga regeringen genomfört för, som de sade, skulle öka drivkrafterna till arbete. Teorin byggde på att allt för goda villkor för arbetslösa och sjukskrivna minskade deras lust att utföra avlönat arbete. Därför har man bedrivit en politik som medvetet har ökat inkomstskillnaderna mellan arbetande och arbetslösa/sjukskrivna.

Uppgifterna från SCB kan knappast förvåna särskilt många. Det har varit en högst medveten politisk linje att jaga de arbetslösa och sjuka genom försämrade villkor. Huruvida denna politik har lyckats är ju omstritt.

Den långvariga arbetslösheten har ökat under de borgerliga regeringarnas tid i Rosenbad. Långvarigt sjuka skickas fortfarande runt i ett system omväxlande mellan Försäkringskassa, Arbetsförmedling och kommunala socialkontor. Någon avgörande inverkan på människors hälsa och möjlighet att återgå i arbete synes inte reformerna haft.

Länkar: dn.se, SVT, SvD, dagens arena, di.se, di.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 februari, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 17 kommentarer.

 1. Det är inte bara märkligt hur arbetslösa behandlas det är även absurdt. Man hör talas om arbetsgivare som kräver att den arbetslöse jobbar gratis en tid om de ska få chans erhålla jobb.
  Man hör hur arbetslösa sätts i FAS- 3 men utan varken lön eller ersättning målet är att de först ska förbruka sitt ägande därefter kan försörjningsstöd utges för utfört jobb.

  Man läser idag hur arbetslösa defineras som i arbete genom fusk i statistik hos arbetsförmedling i Arlöv Man begriper inte ens att det händer.
  http://www.arbetsformedlingen.se/arlov
  Man undrar vad deras Chef Mehran Najafi håller på med.
  Eller var order kommer att det ska göras som det görs.

  Samtidigt kallar Moderatstyrda regeringen politiken för arbetslinjen när det egentligen handlar om att pressa ner låglöner ta bort sociala skydd och förvränga sanningen om arbetslösa.

  Den egentliga arbetslinjen övergavs Okt-90 när Ingvar Carlsson var statsminister.
  Förde det datumet så var det arbetslösheten man bekämpade iställer för inflation och låga räntor.
  En lyckad politik där arbetslösheten i princip var Noll under en tid före detta datum.
  Arbetslöshet var under en tid enbart när folk bytte jobb. Efter 90 och mellan 91-94 skenade arbetslösheten iväg på ett för Sverige okänt sätt. Även den gången 91-94 skapade den dåvarande Borgeliga regerigen ett Budgetunderskott som var gigantiskt.

  Efter det datumet har inget sig varit likt. Sedan 2006 har dessutom högern nyttjat de sociala skydd som arbetare inbetalat till för att vid arbetslöshet erhålla något så när vettig a-kassa, sjukförsäkring, nåt som idag är närmast plundrat och krossat detta genom fem jobbskatteavdrag och sedan 2006 mer än 1000 miljarder tagits främst från svaga grupper för att berika redan rika.

  Det är en förskräcklig politik som satts i verket.
  Redan under sossarnas tid för att minska kostnaden för staten i de sociala försäkringarna så förtidspensionerade sosseregimen arbetslösa som blev sjuka.
  En human åtgärd som faktiskt gav ett värdigt slut för många äldre som varit arbetslösa länge.
  De tunga slitsamma industrijobben krävde sin tribut.
  Att sossarna då förtidspensionerade folk var humant.
  Vilket högern sedan gav en helt annan retoriks klang åt. Ljög om antalet förtidspensionerade och
  de skulle fixa jobb åt dessa. Det man gjorde var att göra dem ännu fattigare och håna dessa på olika sätt t.o.m så de drevs till självmord. .

  Detta omvandlade högern till nåt där dessa sjuka som rehabilitering skickades till arbetsförmedling utförsäkrades eller skickades i FAS-3 Många är idag helt utan och utanför systemet 16000 finns inte ens i nån statistik och de har förmodligen sin enda försörjning genom sin maka, make eller av besparingar.
  Det Göran Johansson nämner i ovanstående stämmer alltså Fattigdom är ett politiskt borgeligt val.Ett grymt val kort sagt.

  Vad man ser som skett är hur tydligt som helst , man förtrycker och hånar sjuka, arbetslösa.
  dels som billig eller gratis arbetskraft eller med utförsäkring , dåliga ersättningar eller via en statistik försköna arbetslösas sjukas situation.
  Det finns idag kort sagt ingen politik som på något sätt visar humanitet, utan allt handlar om att
  förtrycka grupper som är totalt maktlösa.
  En dag kommer detta ge enorma konsekvenser. Sanna mina ord och det har redan börjat.
  Kriminalitet, våld ökar och det enda Reinfeldt ser med det är privatisera fängelser haffa dessa och nyttja dem som gratis arbetskraft åt storföretag.

  Idag behandlas människor väldigt illa samtidigt som motsatsen sker bland välbeställt folk.
  Det sociala humana tänket är borta och idag behandlas människor värre än det katten släpar in.

 2. Relativ fattigdom är ett märkligt koncept.

  Bara för att de som arbetar får behålla mer pga skattesänkningar så har plötslig arbetslösa blivit fattigare …( relativt sett ).

  Lösningen är ju att åter hårdbeskatta de som arbetar och slänga pengarna i Östersjön eller nya Hallansåstunnlar,JAS projekt etc Med magi har genast ”fattigdomen” i Sverige minskat radikalt.

  Anonym skriver :
  ”Redan under sossarnas tid för att minska kostnaden för staten i de sociala försäkringarna så förtidspensionerade sosseregimen arbetslösa som blev sjuka.
  En human åtgärd som faktiskt gav ett värdigt slut för många äldre som varit arbetslösa länge.”

  Human ??? Forskning visar en mångdubblad risk till förtida död pga själva utanförskapet som skapades av dessa förtidspensioneringar. Knappas humant att avskriva människor från samhället på det viset.

  Klicka för att komma åt 2290.pdf

  • Nu måste man skilja på de som jobbade tidigare med tunga slitsamma jobb
   låg utbildning men skickliga yrkesmän men ändå chanslösa på arbetsmarknaden
   var mellan 55-65 och utslitna.
   Där var det helt klart humant att förtidspensionera dessa. Inte alla men för de flesta.

   Det var dessutom på sitt sätt lönsamt för staten i.o.m att förtidspensionering var billigare för staten än a-kassa. Det var förmodligen även därför som förtidspensioneringarna ökade.
   Men grunden var ju att man lämnade arbetslinjen Okt-90 som gav sådan arbetslöshet främst mellan 91-94 när Borgarna styrde.

   När det gäller yngre är förtidspension helt förkastligt.
   Det är även förkastligt bolla dessa mellan FAS-3 jobb eller
   andra närmast meningslösa sysslor. Där arbetsgivarna får rena allmosan i fickan för att förvara arbetslösa. Ett fullkomligt galet system.

   Utbildning är det enda raka. Och för övriga som inte av olika anledning inte kan utbilda sig ska självklart Jobb ges. Inom det offentliga eller inom det privata så de blir självförsörjande.
   Dagens sätt behandla unga är rena dårskapen.
   Självklart ska ändå förtidspensionering ligga i botten om de inte får jobb eller glapp uppstår.

   En human politik vinner hela Samhället på. Förtryck som den högern håller på straffar sig på sikt.
   Med sunt bondförnuft är alla vägar bra. Inte som högern helt stänga vägar så människor känner fullkomlig hopplöshet.

   Det är hög tid gräddfiler delas ut till Samhällets svaga utsatta grupper.
   Det är de värda.
   Det tror jag de allra flesta håller med om.

 3. ”Bara för att de som arbetar får behålla mer pga skattesänkningar så har plötslig arbetslösa blivit fattigare …” skriver sign jonny Disenfeldt.

  Men behöver inte vara nåt mattegeni eller Einsten för att kunna räkna ut om Jobbskatteavdrag ( 5 st) tas från de sociala försäkringarna som a-kassa, sjukförsäkring samtidigt stramar åt regelverket inte kompenserar för inflation.
  Självklart leder detta till fattigdom för de sjuka, resp arbetslösa.

  Att Moderater inte fattar det ska vi inte tro:
  Däremot vet de om detta och gör det i ren beräkning för att kort sagt knäcka människor som är sjuka, arbetslösa.
  Att sådant ger en konsekvens vet de också.
  Men då har de redan kastats ut ur makten och annan regim får ta smällen.
  Så illa förd politik kör alliansen med.

  • Att det var billigare för staten är en sak.
   Att det snyggade till S-regeringens arbetslöshetssiffror som trots dessa desperata åtgärder ändå var i paritet med dagens siffror är en annan.

   Fakta kvarstår :

   Forskning visar en mångdubblad risk till förtida död pga själva utanförskapet som skapades av dessa förtidspensioneringar. Knappas humant att avskriva människor från samhället på det viset.

   Klicka för att komma åt 2290.pdf

   Vad gäller utbildning :

   En del politiker inom t.ex socialdemokratin tror att det bara är att satsa enorma mängder skattemedel på att utbilda de med låg/ringa utbildning så löser sig arbetslöshetsproblemet.

   Hur ser verkligheten ut då ?

   Jo, Sverige har fått 400.000 fler högskoleutbildade på sju år. Men ökningen av de kvalificerade jobben har stannat av. I stället ”knycker de högutbildade jobben från de lågutbildade där arbetslösheten ökar.

   Så når politikerna vill satsa på mer utbildning blir det snarast kontraproduktivt.

   ”Det är inte så lätt för politiken att skapa jobb, däremot att skapa utbildningsplatser. Men det gör att man förstärker den här obalansen”, säger professor Michael Tåhlin som forskar kring fenomenet att Sverige har ett överutbildat folk.

   Källa : http://www.di.se/artiklar/2014/2/18/overutbildade-knycker-enkla-jobben/

   Lösningen är istället att strypa ner arbetslöshetsinvandringen,. Trots att det tillkommit ca 200 000 fler arbetstillfällen sedan 2006 så viker inte arbetslösheten.

   Fakta säger allt :

   Arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program :
   Bland svenskfödda: 7.5%
   Bland Flykting- och anhöriginvandrare: 23.1%

   Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43% och snabbt ökande.

   Andel i gruppen som uppbär ”socialbidrag” som är utlandsfödda : 60% och snabbt ökande.

   Det finns inget försvar för denna S-politik. Inhuman politik.

   ”Anonym” är ledsen över att de som arbetar får mer i fickan pga skattesänkningar.
   En familj med 2 genomsnittliga heltidsarbetande har ca 4500:_ mer i familjekassan varje månad. Det vill nu extremvänstern beröva de arbetande från igen. Återigen ska de arbetande bli löneslavar åt de röda.

 4. ” Ett medvetet politiskt val ”, ja visst ! Förklaringen om sanningen hittar man bakom följande länk:

  http://www.ekonomism.us/entry/tredubbling-av-fattigdomen-bland-sjuka?

 5. Tycker förklaringen var virrig. Den enkla förklaringen är att sedan 2006 har sjukersättningen i princip stått still. Detta innebär att den har därmed blivit mindre värd i.o.m mat, bostadskostnader ökat i pris. Detta är de elementära sakerna som alla måste ha. och det har ökat mer än vad inflationen ger uttryck för.
  Sedan Genom att löntagarna under denna tid dels fått lönehöjningar men även jobbskatteavdrag så ökar ju skillnaden mellan löntagare och de med sjukersättning markant.
  Detta i sin tur drar upp priser som vardagen kräver.

  Så fattigdomen kan även benämnas med att klyftorna ökat oerhört.
  samt att de som enbart har sjukersättning lär inte alls ha den betalningsförmåga som krävs för att idag erhålla bostad. Bostäder har ju skenat i pris på grund av dåligt skött bostadsbyggande.

  Så man behöver inte vara nån Einsten eller mattesnille för att förstå att fattigdomen ökar med den politik Alliansen för mot de svagaste
  Tanken var så redan 2006 och man har lyckats,
  Samma och värre gäller situationen för arbetslösa.
  Där har man totalt krossat systemet.

  Inte konstigt en del tar sig kring kråset och skrävlar över hur fruktansvärt bra jobbskatteavdraget var när man kanske aldrig möter vilka som fått betala priset för detta.

  Kort sagt Sverige har blivit kallt, osolidariskt och girigt samt empatilöst.
  De flesta som hyllar sina egna förbättringar har ingen aning hur människor i svag ställning har det.

  Regering vi har gör dessutom allt för att dölja den misär som nu även nått Sverige.
  Det såg vi igår ex: på när Arbetsförmedlingar bluffar med statistik.

  Sedan att detta kunde genomföras hade med att Alliansen drog en bluffhistoria om sjuka, arbetslösa inför valet 2006.
  En bluffhistoria för att kunna plundra dessa, förminska dessa och helt enkelt omtala dessa som om de vore nåt katten släpat in.
  Inte minst Reinfeldt har betett sig väldigt empatilöst och nonchalant mot dessa grupper.

  Det är därmed hög tid denna man kastas ut från Sveriges högsta ämbete.

  • ”Anonyme Bertil Lundmark” – Du brukar ju ha grövre metoder att ta hand om oliktänkande / alliansregeringen, ”kasta ut” var ju en mild västanfläkt om man jämför med en del du hävt ur dig …

   PS – Varför kör du mest med ”Anonym” numera ? Skäms du äntligen ?

  • ”Tycker förklaringen var virrig. Den enkla förklaringen är att sedan 2006 har sjukersättningen i princip stått still. Detta innebär att den har därmed blivit mindre värd i.o.m mat, bostadskostnader ökat i pris. Detta är de elementära sakerna som alla måste ha. och det har ökat mer än vad inflationen ger uttryck för.”

   Helt korrekt, det inflationsmått som används är ett falsarium där konsumtion av kapital- och sällanköpsvaror för vilka priserna i princip står stilla eller sjunker får för stor viktning jämfört med elementära kostnader för bostad och mat där vi ser kraftigt höjda priser. Detta är ett överlagt spel från staten och kapitalägarna att pressa upp skuldsättningen bland privatpersoner och göra folk än mer ekonomiskt livegna.

 6. Anders Eriksson

  Självklart ska Reinfeldt kastas ut från Sveriges högsta ämbete.
  Det är väl inget skämmas för. Tvärtom.
  Jag håller med Anonym i varje ord.

  • Bertil Lundmark/Lund/Anonym/etc borde skämmas för att ha glatts över allianspolitikers tragiska död, över att ha kallat Reinfeldt diktator för att nämna några saker … extremistiska utfall. Håll du med honom … jag är inte förvånad isåfall.

 7. Anders Eriksson

  Vad är det för fel kalla Reinfeldt för diktator.
  Vet inte du Bocken Bruse Disenfeldt att Reinfeldt är det.

 8. Anders Eriksson

  Visste du Jonny Disenfeldt att den sjukförsäkringslag som skapades 2008 under Applåder
  och där man före beslutet från Oposition och andra instanser varnade för effekterna av denna reform.
  En reform som innebar att man därmed fick möjlighet sänka skatten för välbeställt folk men där Sjuka drevs till självmord. Det är skrivit tusentals artiklar i media om hur sjuka behandlats och där även misstänkta fall av självmord genom den hopplöshet när folk utförsäkrats skett.
  Läs denna informativa blogg.

  http://loblog.lo.se/valfard/dagens-sjalvmordsalstrande-sjukforsakring-riskerar-att-bli-alliansens-stupstock/

  • Du kan ju studera hur dödligheten påverkades bland de mer än 200 000 som förtidspensionerades av förra S-regeringen för att putsa arbetslöshetssiffrorna …

   Socialdemokratisk ättestupa var det visst för att anknyta till ditt språkbruk …

   Läs denna informativa artikel.

   Klicka för att komma åt 2290.pdf

   Vad gäller skatter tas det in mer skatter nu än 2006 trots att skattetrycket sänkt.

 9. Anders Eriksson

  Du saknar fullkomligt logiskt tänkande Disenfeldt De förtidspensionerade fick ju en sjukersättning
  kunde behålla sitt ägande och kunde ägna sig åt att må bättre av den sjukdom de led av eller lider av. Det är absurdt jämföra förtidspension mot att bli utförsäkrad.
  Är det så svårt fatta. Ditt försvar är ju helkorkat

  Men det Alliansen gjorde under hånflin och Applåder det var att utförsäkra folk
  vilket innebär att deras enda ersättning är försörjningsstöd sedan de avvecklat sitt ägande.

  En ren katastrof för många samtidigt som de kanske var allvarligt sjuka.
  Kanske måste avveckla sitt boende allt sitt ägande innen de som sjuk
  tvingas underkasta sig försörjningsstöd.

  Du är kort sagt empatilös som inte fattar skillnaden mellan att bli förtidspensionerad och bli
  utförsäkrad.
  Du är en empatilös männska Disenfeldt. det ser man i allt du skriver och
  de personliga påhopp du bedriver på bloggar i kommentarer samt på din egen blogg.
  En blogg som där du aldrig får några kommentarer.

  Varför har du sådant behov av att ge personliga påhopp överallt.
  Detta mot människor som inte gjort dig det minsta illa.

%d bloggare gillar detta: