Om att kalla saker vid sitt rätta namn


 

2010 bidrog Socialdemokraterna till en motion i Riksdagen vari det krävdes att erkänna händelserna 1915 i Turkiet som ”folkmord”. Den dåvarande borgerliga regeringen valde att inte effektuera beslutet. Inför valet 2014 var det socialdemokratiska beskedet att man skulle respektera riksdagens beslut. Som regeringsparti är beskedet från Stefan Löfven att …

Utrikesdepartementet har startat en översyn av hur vi ska beteckna den här typen av massövergrepp.

Det är ju ett klart mer defensivt besked från regeringen. De politiska effekterna av att kalla folkmordet på armenier vid sitt rätta namn ska utredas. Det är lätt att förstå att människor idag är besvikna över regeringens inställning som den manifesteras.

Regeringen är säkert något bränd efter kritiken efter Saudiarabiens reaktion tidigare i år. Därför väljer man att navigera mer försiktigt denna gång. Samtidigt har socialdemokraterna en gång valt linje i denna fråga.

Det som skedde i Turkiet för 100 år sedan kan inte kallas för något annat än det var – ett folkmord. Omkring en miljon människor miste sina liv på kort.

Jag utgår ifrån att regeringen till slut kommer att respektera det beslut som riksdagen fattade 2010.

Länkar: SvD, Aftonbladet debattSvDSvD, Aftonbladet ledareSvDEkotSvDEkot, Dagens arenaSvDEkotvlt

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 april, 2015, i EU, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Förmodar att Mehmet Kaplan har lagt in turkiskt veto mot detta? Förmodar också att vår svage statsminister inte orkar gå emot detta och därför kommer att fortsätt att svara ”Det är under beredning” under hela mandatperioden? Egentligen finns det ju inget att bereda – (s) drev ju igenom ett riksdagsbeslut 2010 och borde väl ha styrka nog att driva igenom ”sitt eget” beslut även nu i regeringsställning?

  2. http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20685064.ab
    Det var inte mycket ryggrad på Löfven här inte. Förmodar att det ska beredas till 2018?

%d bloggare gillar detta: