Jonas Sjöstedt larmar


Socialdemokraterna har ett val

Vänsterpartiets ordförande står som undertecknare av ett debattinlägg på DN Debatt. Inlägget kommer så här några dagar innan den socialdemokratiska partikongressen inleds. Inlägget präglas av att försöka hålla det socialdemokratiska partiet i någon slags vänsterfåra. Jonas säger i inlägget att …

När socialdemokratin har samarbetat väns­terut har resultatet blivit mer rättvisa. När den har arbetat med borgerligheten har resultatet blivit sämre. Pensionssystemet är ett utmärkt exempel på det.

I debattinlägget presenteras sedan Vänsterpartiets, i hög grad detaljrika, beställning till den socialdemokratiska kongressen. Där finnes många angelägna tankar och idéer till reformer. Men vänsterpartiet presenterar sin vilja till att ingå i ett rödgrönt samarbete i nästan ultimativ ton. ”Vi är beredda att vara med om politiken är den rätta.”

Jag har minsann inget emot att ett rödgrönt regeringsalternativ kan formas efter valet 2014. Men trots allt är det valresultatet som kommer att ge inriktningen för den möjliga politiken efter nästa års val. Jag ser att det finns viktiga politiska utmaningar som kräver bredare politiska lösningar för att kunna bli långsiktigt hållbara.

Vänsterpartiets inlägg känns dock något desperat. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar i vissa frågor ha kommit fram till en fruktbar samtalston. Det känns som om Jonas Sjöstedt genom detta väsnande vill påminna de övriga två om att de existerar.

Ska tre partier samsas i ett regeringssamarbete krävs en större öppenhet för kompromissande. Det har inte alltid varit Vänsterpartiets starkaste gren. Det finns en tendens att hellre hålla fast vid vissa heliga teser än att ge med sig det minsta i realpolitik.

Länkar: DN Debatt, Ekot, SvD, SVT, di.se

Fler som skrivit: Peter Högberg, Johan Westerholm, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 23 kommentarer.

 1. Håller helt med Jonas, Sossarna har genom samarbete med allianspartier tidigare gått mer mot höger.
  Men genom att gå med vänsterpartiet så får man hoppas sossarna går mer åt vänster.
  Vi behöver både starkare fack, mindre privatisering av vår gemensamma välfärd
  och vi behöver minskande klyftor istället för ökande.
  Vilket kan ske med beskattning som beskattar högre inkmster mer progressivt
  och lägre inkomster inklusive försäkrinssysytemen med lägre skatter.

  Den politik som idag förs talar om platt skatt.
  Det skulle innebära att sjuka, arbetslösa kommer få betala mer i skatt på lika inkomst i.o.m dessa inte får jobbskatteavdraget.

  Den som tycker sådant är rättvist vet inte vad rättvisa är.

  • Eftersom pensionärerna inte betalar de s k arbetsgivaravgifterna som en vanlig löntagare gör (ca 30 procent av bruttolönen) och som är en dold skatt så är ditt resonemang helt fel.

 2. Lars Flemström

  Ska sossarna skänka bort valsegern till Mp en gång till, kommer många socialdemokrater att rösta på V. Somliga kommer kanske att proteströsta på SD eller alliansen, som de gjorde 2010. Ett parti som är berett att regera tillsammans med Mp kan inte ha en trovärdig jobbpolitik.

  Jag uppfattar inte Sjöstedts artikel som ett ultimatum för att stödja en S-regering. Att V inte vill ta ansvar i regeringsställning för en politik, som dom inte står bakom fullt ut, är en annan sak. Om V inte är överens med S om allting, så blir ju frågan för V om dom ska stödja det (sett ur deras synpunkt) sämsta eller näst sämsta alternativet. Därför kommer V inte att rösta mot den socialdemokratiska kandidaten vid valet av statsminister. Därför kommer V inte att rösta mot de socialdemokratiska förslagen vid omröstningar i riksdagen. Dom kan eventuellt lägga ner sin röst, om de är säkra på att S-förslagen kommer att vinna över M-förslagen.

  Om S skulle deklarera för väljarna att partiets mål är att bilda en socialdemokratisk enpartiregering (i värsta fall en socialdemokratisk minoritetsregering) kommer väljarstödet för S att öka dramatiskt. S och V skulle tillsammans få minst 50 % av rösterna i valet. Gör inte om Monas misstag. S ensamt hade ett väljarstöd på 45,0 % i slutet av september 2008, och befanns sig uppenbarligen i början av en ytterligare ökning.

  Låt inte vänskapskorruptionen mellan ledande socialdemokrater och miljöpartister styra, så att Reinfedlt får en tredje statministerperiod. Mp styrs av lobbyister, som försöker få statliga pengar till sina uppdragsgivare inom den nya ”miljökapitalismen”. Detta är inte alltid så miljövänligt…

 3. SVAR TILL Lars Flemström | 31 mars, 2013 kl. 17:07
  Jag skulle definitivt önska vi finge mer vänsterpolitik.

  Vi är ju på väg käpprätt åt helsefyr med allt.

  400 miljarder har högern omfördelat i jobbskatteavdrag.
  efterbörden med sociala problem och överbelånade löntagare är
  en politik som leder till att när dett krachar får svaga grupper betala en gång till.

  Då är vi verklligen illa ute då kommer kriminaliteten öka när folk inte klarar sig på sjukersättningar. försörjningsstöd och a-kassa.

  Blir det då även högerpolitik då kommer Fängelser privatiseras.
  Därmed är vi bortom all rim och reson för en återgång till ett Sverige
  som hade välfärd.

  Då kommer vi se människor både frysa och svälta ihjäl eller bli gratis arbetskraft åt näringlivet via privata fängelsebemanningsföretag.

  Låt vänstern få in en fot i socialismen. Det gör Sverige gott.

 4. Lars Flemström

  Bert

  Under 1900-talet hade vi flera gånger socialdemokratiska minoritetsregeringar, som stöddes av V. Det hände praktiskt taget aldrig att V röstade mot de socialdemokratiska förslagen, eftersom alternativen var ännu sämre, enligt V. Eftersom V inte ingick i regeringen, hade V frihet att kritisera sossarna hur mycket de ville, och gjorde det också. Om man ville kritisera sossarna, utan att stödja den borgerliga oppositionen, kunde man rösta på V. Det fungerade alldeles utmärkt. Utrymmet för missnöjespartier av SD:s typ var inte så stort.

  Då fanns en opposition från vänster, samtidigt som det socialdemokratiska regeringsinnehavet säkrades.

 5. Svar till Thomas Åkerblad | 1 april, 2013 kl. 02:16.
  Du hänger inte med.

  Var nämner jag om pensionärerna? Utan det är sjuka, arbetslösa jag nämner som betalar högre skatt på lika inkomst. Dock betalar även pensionärerna högre skatt på lika inkomst som löntagarna.

  Gällande Pensionärerna
  har de betalat till arbetsgivaravgifterna och
  därmed är pensionen uppskjuten lön därmed ska de ha samma skatt som löntagarna.

  Vidare har de med högre inkomster ofta fallskärmar, bonusar, men får ändå jobbskatteavdrag medan löntagarna får jobbskatteavdrag men i gengäld försämrade sociala skydd.

  Så egentligen borde fallskärmar, bonusar beskattas 35% extra för att motsvara vanliga löntagares reformering.

 6. Jag skiter i hur det blir så länge inte Stefan Löfven väljer att samarbeta med några borgliga partier!Jag hoppas att han verkligen håller sig på rätt sida av blocket annars kan han och (s) hälsa hem!

 7. Och detta måste (s) och Stefan Löfven ge besked om före valet.För jag vill veta var jag lägger min röst.En röst på (s) får INTE innebära att jag lägger en röst på något borgerligt parti!

 8. Lars Flemström

  En röst på S är naturligtvis inte en röst på något borgerligt parti. Om S skulle erbjuda ministerposter till V och /eller MP, så minskar chansen att S och V tillsammans får minst hälften av rösterna. Det är inte ens säkert att S,V och Mp tillsammans får majoriteten av väljarna med sig. Se bara hur det gick i valet 2010!

  Jag tror alltså att S har goda chanser att bilda regering, eventuellt med stöd av V, om man klart deklarerar att det kommer att bli en socialdemokratisk enpartiregering. Om S, inte ens med stöd av V, skulle uppnå egen majoritet, men inte heller alliansen uppnår egen majoritet, återstår möjligheten att bilda regering tillsammans med ett eller flera borgerliga partier.

  Detta är ren matematik. Även Mp är ett borgerligt parti, och därför kommer väljare, som vill ha en traditionell socialdemokratisk politik inte att rösta på ett regeringsalternativ, vari Mp-ministrar ingår. Å andra sidan finns gott om marginalväljare mellan blocken, som inte skulle rösta på ett regeringsalternativ, vari V-ministrar ingår.

  Eftersom V knappast kan hota med ”Om vi inte får som vi vill, är vi beredda att bli ett femte hjul under alliansvagnen”, kommer V att stödja bildandet av en S-regering, även om V blir utan ministrar.

  • Thomas Åkerblad

   V har tidigare under mandatperioden sagt att man kommer att rösta mot varje regering där v inte har ministerplatser. Vet inte om det fortfarande gäller. Även Mp har uttalat sig kraftigt mot solospel från s. 2014 gäller ju det gamla ”grisen i säcken”-argumentet som s alltid brukade använda mot de borgerliga partierna tidigare. Vad kan den som röstar på s förvänta sig? Vilka v- eller mp-stolligheter måste Löfvén svälja? Vad kostar en s-regering i form av åtgärder som retar upp väljarna? Utvecklingen blir spännande!

  • Stefan Löfven har ju själv uttalat sig om ett ev. samarbete med (fp) skulle kunna vara tänkbart.Vad han menade med det vet jag däremot inte eller om det bara var i någon specifik fråga.Han sa även att detta berodde helt och hållet på hur mandatfördelningen kom att se ut efter valet.

 9. Lars Flemström

  Tror du att V tänker lämna walk over till SD, så att SD får chansen att tillsätta en M-ledd regering? Och vad kommer Fredrik att svara om SD kräver ministerposter? Den här situationen hade inte behövt uppstå, om inte Sahlin hade lovat bort ministerposter till Mp två år före valet 2010.. .

 10. (v) skulle i.o.f.s. aldrig fälla en Socialdemokratisk regering.Jag vet inte om (mp) är ett renodlat borgerligt parti i dag,men däremot så finns det många med borgliga värderinga i detta parti.Nä vi får väl hoppas att denna situation inte uppstår,utan att (s) kan bilda en majoritetsregering.Att samarbete i vissa viktiga frågor över blockgränserna kan vara nödvändigt för att det skall kunna få stabilitet och långsiktighet.Men detta måste ske med stor försiktighet mera som ett undantag en en regel.Tyvärr så tycker jag att det varit mer regel än undantag med sådana överenskommelser de senare åren.

 11. Lars Flemström

  Fp och V är ungefär jämnstora i mätningarna. Om S och V tillsammans skulle få majoritet, så gäller det även för S och Fp. Om V inte skulle stödja det socialdemokratiska regeringsalternativet utan att V får ministerposter, så kan S alltså bilda regering tillsammans med Fp. Därför kommer V att avstå från ministerposter.

  Om vi får en blocköverskridande regering, så blir det med kraftig socialdemokratisk dominans. Men givetvis kommer V, om dom får möjlighet att påverka regeringsbildningen, att se till att det blir en socialdemokratisk enpartiregering (alltså utan borgerliga ministrar). Denna kommer ju dock att vara beroende av röststöd från V vid alla avgöranden i riksdagen, där S-förslagen inte stöds av något borgerligt parti.

  En socialdemokratisk vågmästarregering är också en möjlighet. En vågmästarregering är en regering, som söker stöd hos vänsteroppositionen i vissa frågor och hos delar av högeroppositionen i andra frågor.

  70 % av Mp-väljarna har S eller V som näst bästa parti. Mp:s strategi har dock sedan partiet grundades varit att förhandla med båda sidor, om vilken statsministerkandidat man ska stödja. Om Mp då väljer att stödja Reinfeldt, så måste man få någonting riktigt stort i utbyte för att lugna de egna väljarna inför valet 2018.

 12. Måtte det bli egen vänstermajoritet d.s.v. S, V, MP.
  Men hur .
  räkna med en halvborgelig regim.

  Kort sagt förtrycket mot svaga grupper kommer bestå.

  Sedan vinner högern privatiserar fängelser.
  Då är det för evigt kört för de svaga grupperna då får de

  leva sin tid i fängelser vara arbetskarft åt näringslivet
  hela livet.

 13. En blocköverskridande regering kommer jag ALDRIG någonsin att acceptera oavsett om det sker med en (s) dominans eller inte!

  • Thomas Åkerblad

   Och du har någon form av utslagsröst, eller……………

  • Lars Flemström

   Om du vill ha en ren b-regering, så ska du lura i någon journalist att du har gjort inbrott hos Stefan Löfvén och kommit över en hemlig ministerlista med några socialdemokratiska namn och flerav tomma rader med upplysningen att de ministerposterna ska tillsättas av V och Mp.

 14. Nej jag har ingen utslagsröst.Men vad jag menar är att jag byter hellre parti än att jag accepterar borgerlig inblandning.Men vi får se närmare valet åt vilket håll det pekar.Som det ser ut nu finns nog inte den risken,men mycket kan hända under det dryga år som är kvar.Sen beror det mycket på hur Stefan Löfven sköter korten fram över och visar en större tydlighet med vad han vill.Om (s) skall kunna växa till ett större parti,ja då måste,även rättvisa och solidaritet vara med på agendan så att människor känner igen sig i partiet.Då duger det inte med att ledande politiker står och berömmer denna regering för att ha skött statsfinanserna bra…nu senast var det Carin Jämtin som var ute med detta och jag blir lika förbannad varje gång jag hör detta!För vem är det som har fått betala för detta om inte sjuka,arbetslösa och pensionärerna?Jag kan förvisso hålla med om att den här borgerliga regering skött statens finanser bättre än tidigare borgerliga regeringar har gjort.Men det är föga någon tröst för de som har blivit hårt drabbade av alla dessa orättvisa skattesänkningar som den här regeringen gjort.Och vad fan är en hundralapp i skattesänkning som (s) nu lovar pensionärerna?Det är inte mer än vad jag betalar för min parkeringsplats eller den hyreshyrning som nu väntar mig till hösten.Så inte är det så självklart om man vill stanna kvar i partiet längre!

 15. Precis som Göran Greider skriver att (s) måste ta strid för solidariteten.
  Och då räcker det inte enbart att fokusera på jobben.

  http://www.metro.se/kolumner/s-maste-ta-strid-for-solidariteten/EVHmda!qvolAb88vwqGw/

 16. Jag vet inte om Jonas har helt rätt: det reformerade pensionssystemet håller ju vilket inte är helt oviktigt i dessa kristider.

  • Göran Johansson

   Ja, det är hållbart. Det politiska problemet är ju snarare svårigheten att försvara att den utbetalda nivån på pensionen sjunker.

 17. Men … om vi lever längre så skall också pengarna räcka til längre vid samma antal intjänandeår. Sedan vet man ju också att man kommer att bli pensionär vilket betyder att man också själv borde agera om man inte nöjer sig med den nivå som Göran Persson & co skapat på 90-talet. Man kan faktiskt göra väldigt mycket även själv.

  Att ta itu med pensionsfrågan dvs att skapa ett hållbart ssytem är det bästa som sossarna gjort på länge. Tänk på att detta reformarbete med pensioner ÅTERSTÅR nästan i alla jämförbara länder.

%d bloggare gillar detta: