Har Riksdagen erhållit sin makt från kungen?


Jag är medlem i det socialdemokratiska partiet. Jag tillhör måhända inte till de mest aktiva i det lokala partiarbetet och jag har i dagsläget heller inga offentliga politiska uppdrag. Jag är socialdemokrat eftersom jag delar de grundläggande värderingar som partiet står för. Det innebär att jag kommer att göra vad jag kan för att få en annan regering efter de allmänna val som sker 2014.

Förra veckan öppnades riksdagsarbetet under högtidliga former. I Sveriges Riksdag sitter representanter för de politiska partier som efter valet 2010 erhöll mer än fem procent av rösterna från valmanskåren. Om än jag inte delar inriktningen i den politik som bedrivs av den borgerliga regeringen har jag inget annat att göra än att respektera att svenska folket har valt ledamöter i riksdagen. En riksdag som i sin tur valt en statsminister som sedan getts i uppdrag att bilda en regering. Det jag kan göra är att verka för att efter nästa val Riksdagens majoritet ser ut på ett annat sätt.

Vi ska vara stolta över vårt demokratiska system. I Sverige kan människor faktiskt få uttrycka sig fritt och kan uttala sig kritiskt mot den sittande regeringens politik. Man kan dessutom aktivt verka för att förändra politiska förslag och ge uttryck för en annan åsikt än den rådande. Men detta är verkligen inte något som förekommer överallt på vår glob. Det finns gott om makthavare som gör allt man kan för att trycka ned andras åsikter och inte tvekar för att fängsla politiska och andra motståndare.

Därför delar jag den åsikt som framförs av Peter Althin och Mia Sydow Mölleby på DN Debatt den 18/9. De finner det något stötande att en representant för ett förflutet Sverige präglat av allt annat än demokrati är den som ska öppna Riksdagens arbetsår. De säger …

I denna symboliska form påverkar monarkin demokratin negativt, eftersom den bryter mot de ideal som i övrigt genomsyrar samhället. Kungahusets upphöjda position leder till fjäsk och nationell mystik, vilket i sin tur föder okritiska medborgare och lär människor att beundra individer som inte har uträttat något. Vi anser att offentliga ämbeten ska vara öppna för alla och att tillsättandet ska ske genom val och inte släkttillhörighet.

Det finns alltså många skäl till att kritisera monarkin som statsskick och för att fullborda demokratin genom att införa republik. Ett steg på vägen kan tas redan i dag. Ceremonin under riksmötets öppnande antyder att riksdagen har erhållit sin makt från kungen och inte från folket. Detta borde inte vara acceptabelt i ett land som värnar demokrati och mänskliga rättigheter.

Jag anser att Sveriges statschef ska utses i allmänna val. Genom att vara medlem i Republikanska föreningen stödjer du kampen för en fullständig demokrati.

Länkar: DN Debatt, DN Debatt, SVT Debatt, SVT Debatt, DN Debatt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 september, 2012, i Politiska funderingar, Republik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Har Riksdagen erhållit sin makt från kungen?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: