Svenska 15-åringars kunskaper har rasat


Hårdvinklad rapportering

Dagens Nyheter skrev häromdagen om fusk i den internationella skolundersökningen Pisa. Tydligen har svar från rektorer i några länder duplicerats för att gälla fler skolor än vad som faktiskt har svarat. Jörg Blasius, professor i sociologi vid universitetet i Bonn i Tyskland, säger att …

Resultatet gör att man kan ifrågasätta trovärdigheten i Pisa-undersökningen. Det finns tvivel i datan.

Martin Klepke kommenterar DN:s rapportering. Han menar att det viktiga i dessa undersökningar inte påverkas av DN:s rapportering och slutsatser. Som Martin säger så kvarstår … ”Resultatet från de rena kunskapstesterna …”. Han säger vidare att …

Så kvar finns alltså den beska sanningen för Sverige: Svenska elever har rasat till 20:e plats när det gäller matematikkunskaper (fem i topp är Sydkorea, Finland, Schweiz, Japan och Kanada) och svenska elever har rasat till 23:e plats när det gäller naturvetenskap (fem i topp är Finland, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland och Kanada)

Vi är frånsprungna av hela Norden och i stort sett hela Västeuropa.

Det ger sig väl vilka effekter som DN:s artiklar får för den svenska skoldebatten. Men det är klart att ”Pisa-undersökningarna” har blivit till otäcka förmedlare av de svenska skolornas resultat. Rapporterna har ju varit synnerligen besvärande för Jan Björklund. Måhända han har mått bättre av DN:s skrivningar de senaste dagarna.

Oavsett detta lär ju debatten om den svenska skolan fortsätta.

Länkar: dn.se, dn.se, Arbetet

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 november, 2013, i Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Men för f-n våga tala om vad det beror på. Titta på dom bästa länderna. Alla med minst invandring. Eller starkt reglerad invandringt som Kanada.

    • Uppenbart för de flesta är att det beror på Björklunds flumskola, men för anhängare till järnrörsviftarna så beror allt ont i Sverige på invandringen(från nageltrång till digerdöden).

%d bloggare gillar detta: