Om ett misslyckande utav stora mått


Bilden av ett misslyckande

I december 2010 genomfördes en reform där Arbetsförmedlingen tog över ansvaret från kommunerna för att hjälpa nyanlända flyktingar och invandrare till ett arbete. Den borgerliga regeringen menade att kommunerna hade misslyckats med sitt uppdrag. De menade att Arbetsförmedlingen borde klara av det uppdraget på ett bättre sätt.

Ekot har nu rapporterat om hur den statliga myndigheten till dags dato har lyckats med etableringsreformen. Det visar sig att det inte varit så enkelt att hjälpa människor till arbete.

Av de omkring 1.700 personer som hittills genomgått en hel etableringsplan om två år har endast 3 % en anställning utan stöd eller subvention. Ytterligare 12 %, hade helt eller delvis subventionerade anställningar. Hälften av deltagarna är kvar i åtgärder hos Arbetsförmedlingen.

Det är möjligen orättvist att granska åtgärden enbart efter den första grupp som genomgått hela programmet. Men sanningen är förmodligen att det inte finns någon ”quick-fix” för att hjälpa människor till arbete. Jag kan dela Daniel Wedins synpunkt att …

… Det är svårt att få in en första fot på arbetsmarknaden – särskilt utan några kontakter och nätverk. Det saknas förskoleplatser och bostäder där jobben finns. Svenskundervisningen brister och byråkratin när man invandrat är för seg.

Där finns stora utmaningar och inga enkla Alexanderhugg kan lösa det. Men en effektiv arbetsmarknadspolitik för nyanlända måste vara större än att den börjar och slutar med etableringsreformen.

Men om man arbetar målinriktat och med rätt metoder så är det möjligt att öppna arbetsmarknaden även för människor som annars haft det svårt. SVT Sörmland berättar om ett projekt som startade för fyra år sedan i Eskilstuna. Hälften av deltagarna har fått arbete eller har börjat studera. Alla krafter behövs i arbetet för att få till Sverige nyanlända personer till en inkomst av arbete. Det är möjligt att Arbetsförmedlingen ska ha huvudansvaret, men det går inte att låtsas bort kommunerna.

Länkar: Ekot, Ekot, dagens arena, Ekot, Aftonbladet ledare, Östnytt, Tidningen Vision, Kollega

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 maj, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om ett misslyckande utav stora mått.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: