Sverige – ej ett jämlikt skyltfönster


Antalet relativt fattiga ökar snabbare i Sverige än i något annat OECD-land. Grafik: Alexander Rauscher.

OECD konstaterar i en rapport att Sverige är det land bland organisationens medlemmar där inkomstskillnaderna växer snabbast. Man har granskat utvecklingen sedan 1995. Då var Sverige det land med de minsta inkomstskillnaderna – 2010 hamnar landet på 14:e plats i denna ”tävlan”. Rapporten säger att …

I Sverige var andelen fattiga 2010 (9 procent) mer än dubbelt så hög som 1995 (4 procent).

Det rapporten säger är att de flesta inkomsgrupper har fått högre inkomster under denna period. Det som sticker ut är att den tiondel med de högsta inkomsterna har dragit ifrån rejält samt att den tiondel med de lägsta i hög grad fått lägre inkomster. Bland de högsta inkomstgrupperna finns de som vunnit mest på införandet av jobbskatteavdragen. Bland de med de lägsta finns de som betalat skattereformen genom lägre ersättningar från socialförsäkringssystem (sjukskrivna och arbetslösa).

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson säger om rapporten att …

Vi ser ökade klyftor men vi ser inte fler jobb och vi ser inte ökad tillväxt. I stället ser vi en massarbetslöshet, sjunkande skolresultat och problem med statsfinanserna.

Vi socialdemokrater har ett helt annat synsätt. Vi menar att ett samhälle där alla människor får möjlighet att växa och utvecklas och nå framgång blir också ett framgångsrikt samhälle.

Folkpartiet, genom sin ekonomiska talesperson Carl B Hamilton, välkomnar denna utveckling eftersom …

Folkpartiet vill att människor som utbildar sig ska ha större avkastning. Vi vill ta bort värnskatten. Det ska löna sig att arbeta, utbilda sig och ha mer kvalificerade arbeten.

Finansministern är mer politiskt korrekt i frågan och vill se över möjligheten att stödja barnfamiljer. Samtidigt passar han på att slänga litet skit på socialdemokraterna. Han menar att de ökade inkomstklyftorna skett till mesta delen under (S)-märkta regeringar. Han väljer att bortse ifrån att klyftorna har accelererat under den borgerliga regeringens tid i Rosenbad.

Anders Borg har dock rätt i att socialdemokraterna delvis förde en mer restriktiv välfärdspolitik efter den djupa 1990-talskrisen. Det var knappast en politik som de borgerliga motsatte sig då. Det skulle inte göra mig något om socialdemokraterna sedan dess väljer en annan politik än då.

Länkar: SvD, SvD, Ekot, SvD, SVT, Ekot, dn.se, di.se, Ekot, SvD, dagens arena, Ekot, Byggnadsarbetaren, ka.se, Kollega

Andra som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Badlands Hyena, Annika Högberg, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 maj, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sverige – ej ett jämlikt skyltfönster.

Kommentarer inaktiverade.