Romska röster vandaliserade


”Romska röster”

UNT rapporterar att flera konstverk i utställningen ”Romska röster” har vandaliserats. Utställningen, som finns utställd längs gågatan i centrala Uppsala, innehåller ett antal bilder av romer av olika ursprung. Utställningen arrangeras av Upplandsmuseet och beskrivs på följande sätt:

Med porträtt på stora skärmar låter vi romer från olika romska grupper ta plats i det offentliga rummet. De vill berätta om sin kultur och sitt språk, romani chib. Här kan du upptäcka olika romska grupper som du kanske möter på olika sätt i din vardag. Lyssna på deras röster. Rösterna klingar genom fotografen Anders Rymans porträtt av finska romer, polska romer, rumänska romer, svenska romer, serbiska romer, bulgariska romer och resande – unga och gamla, män och kvinnor. Alla olika men ändå lika. Känslan av att inte höra till, att stå utanför delas av alla, men den romska identiteten är stark och släktsammanhållningen är stor. Med utställningen Romska röster vill vi bidra till samtal och reflektioner kring rasism, utanförskap och marginalisering. Som kulturinstitution vill vi verka för ett inkluderande.

Det är verkligen sorgligt att det finns människor som inte tål att man visar bilder på representanter för en levande kultur och människor aktiva i Sverige. Det är en grupp som är utsatt för systematisk diskriminering och har svårt att accepteras av det omgivande samhället. Det är verkligen en välgärning av Upplandsmuseet att genomföra sin satsning. Jag delar den uppfattning som Håkan Liby, länsmuseichef på Upplandsmuseet, uttrycker till tidningen.

Det här visar bara vilket viktigt ämne utställningen tar upp, hur stark antiziganismen är. Det är givetvis oerhört tråkigt att bli utsatt för den här typen av vandalism. Men det kommer inte att påverka utställningen. Så lätt ger vi inte upp.

Länkar: unt.se, SvD

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 maj, 2013, in Kultur and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Romska röster vandaliserade.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: