Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden


Det måste vara ordning och reda!

Krister Örnfjäder, socialdemokratisk ledamot av Sveriges Riksdag, har ställt en interpellation till migrationsminister Tobias Billström. Krister vill att det arbetserbjudande som ligger till grund för ett arbetstillstånd ska vara rättsligt bindande. Det förekommer allt för ofta att de villkor som Migrationsverket grundar sina beslut på inte hedras av arbetsgivare. Krister säger att …

Det är inte acceptabelt att arbetsgivare utnyttjar människor som befinner sig i en utsatt situation. Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden.

Ministern avvisade de krav på förändrad lagstiftning som Krister ville ha. Tobias menar att det skulle innebära ett allt för stort ingrepp i den svenska förhandlingsmodellen. Jag kan i motsats till ministern dela Kristers synpunkt om att den hitkommande arbetaren befinner sig i en utsatt situation. Som nyanländ i Sverige och utan större kännedom om hur det fungerar här befinner man sig i ett beroendeförhållande till sin arbetsgivare.

Det är bra att man i riksdagen fortsätter att driva opinion för en justerad lagstiftning. Det måste bli lättare att beivra missbruk av lagstiftningen och därmed utnyttjande av migrerade arbetare.

Länkar: Lag&AvtalLag&Avtal

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 maj, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: