Israel och Palestina lever redan sida vid sida


Igår beslutade den svenska regeringen att formellt erkänna staten Palestina. I ett debattinlägg (svenska/english) utvecklade utrikesminister Margot Wallström bakgrunden till beslutet. Regeringen ser beslutet som ett sätt att stödja moderata krafter bland palestinierna och att göra parterna mindre ojämlika i de förhandlingar som pågår. Margot skriver även att …

Det svenska erkännandet av staten Palestina kommer att följas av förstärkta insatser för att stödja utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina. Erkännandet innebär även ett ökat ansvar. På samma sätt som vi ställer tydliga krav på Israel kommer vi att göra det på Palestina. Det handlar till exempel om att bekämpa korruption, att respektera medborgerliga och politiska rättigheter samt att öka kvinnors inflytande. Självklart handlar det om ett tydligt avståndstagande från våld.

Det är klart att det finns problem med att erkänna staten Palestina. Det går ju inte att med bästa vilja i världen påstå att den politiska ledningen är ett under av demokrati. Fatah är ju ett av många exempel på frihetsrörelser som utvecklas i en mindre demokratisk riktning. Det är därför viktigt det som Margot skriver att man vill verka för en bättre ordning.

Trots de många problemen är det ändå riktigt att i detta fall erkänna staten Palestina. Den enda långsiktiga lösningen på våldet är en tvåstatslösning. För att komma dit krävs två parter som börjar respektera varandras rättmätiga önskemål om fred och utveckling.

Länkar: DN Debatt, dn.se, Aftonbladet debatt, SvD, Ekot, SVT, di.se, SvD, politism, SVT, dagens arena, SvD, dn.se, dn.se, SvD, Ekot, dn.se, SVT, Ekot, SvD, SvD, SvD, Ekot, Ekot, Ekot, SvD, SVT, Ekot, di.se, SvD, SvD, Ekot, di.se, dn.se, Aftonbladet kultur, SvD

Andra som skrivit: Peter Johansson, Monica Green, Badlands Hyena

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 oktober, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Det har inte varit brist på erkännanden hittills heller: över 100 länder erkände ju Palestina däribland många EU-länder för länge sedan. Att Sveriges erkännande skulle innebära något ytterligare i sammanhanget är en dryg och meningslös inbillning.

    Sedan erkännandet har man också avfirat nya raketer mot Israel från Gaza. De ”tydliga kraven på Palestina” som Margot snackat om lär inte stoppa ytterligare våldsaktioner och provokationer.