Om skolans kris


Skolan och utbildningspolitiken har gått från att vara en av Folkpartiets och, indirekt, alliansens starkare grenar till en belastning. Jan Björklund är inte längre oomstridd främste uttolkare av skolpolitik.

I takt med Pisa-rapporter om den svenska skolans nedgång och rapporter om konkurser/nedläggningar av friskolor har Folkpartiet tappat det förtroendekapital de en gång erövrat.

Sedan en tid tillbaka har framför allt Socialdemokraterna och delvis Moderaterna kommit med egna initiativ.

Socialdemokraterna har självpåtagit sig en samlande roll i försök att ta över initiativet på skolpolitikens område. Som ett tydligt tecken på det föreslår man inrättandet av en Skolkommission som

… ska bestå av de främsta skolforskarna i Sverige och internationellt. Kommissionen bör få i uppdrag att göra en analys av orsakerna till den svenska skolans fall och föreslå reformer som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet i syfte att föra svensk skola till internationell toppklass. Kommissionen ska även studera – och involvera – andra som snabbt vänt fallande kunskapsresultat och lära från de länder som har högst resultat i världen.

Socialdemokraterna har skapat en sajt med namnet ”Det är allvar nu!” för att ytterligare driva på i frågan. Det är väl bra att partiet satsar tid och medel på att åter bli ett pådrivande utbildningspolitiskt parti. Partiet tappade verkligen fart och idéer under en period. Alla förslag sattes i relation till Folkpartiets initiativ i stället för att utveckla en egen sammanhållen ståndpunkt. Ännu är vi väl inte riktigt där än.

Förhoppningsvis är det dit som partiet vill komma. Det är alldeles tydligt att Stefan Löfven känslomässigt är engegerad i att socialdemokraterna ska bli starkare i de utbildningspolitiska frågorna. Partiet söker efter …

… tusen personer som vill driva på skoldebatten i Sverige. Som vill lyssna, prata och skapa opinion. …

Jag har anmält mig till nätverket!

Länkar: SVT, dn.se, Ekot, SvD, SVT, SvD, dn.se, dn.se, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Högberg, Roger Jönsson, Roger Jönsson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Badlands Hyena, Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 januari, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om skolans kris.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: