Kungen väljer bort Norge


I år är det 200 år sedan som unionen mellan Sverige och Norge bildades. Det hela skedde som ett storpolitiskt resultat av utgången av Napoleonkrigen. Sverige kompenserades för ”förlusten” av Finland genom att ”få” Norge. Danmark, som hamnat på fel sida i konflikten, bestraffades genom att Norge togs ifrån dem.

Den 17 maj 1814 fick Norge en grundlag. Detta kommer att firas på ett lämpligt högtidligt sätt. I det syftet bjöd man in statscheferna för Danmark och Sverige. DN rapporterar att Danmarks drottning kommer att medverka vid firandet.

Den svenske kungen har meddelat att kungaparet inte avser att medverka vid firandet. Anledningen till detta är tydligen en princip innebärande att kungen inte medverkar vid andra länders firande av nationella högtidsdagar. Beskedet har tydligen skapat visst uppseende i Norge.

Jag kan förstå detta. Det är inte vilket firande som helst och det berör ett grannland som Sverige annars berömmer sig av att ha goda förbindelser med. Firandet har en tydlig koppling även till den svenska historien. Sverige borde delta med en för nationen officiell representant.

Samtidigt visar händelsen det omoderna med att bibehålla monarkin. Även om kungen endast har ceremoniell betydelse för det politiska systemet är han ändå rikets statschef. Det vore mycket bättre om Sveriges officielle representant/statschef var utsedd som resultat av allmänna och fria val.

Länkar: dn.se, SVT, Aftonbladet, Expressen, di.se, SvD

Fler som skrivit: Peter Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 januari, 2014, i Politiska funderingar, Republik. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Klokt av Kungen , tycker han ska bojkotta alla länder med högerregimer.
  Nä skämt åsido, Som Göran skriver så ”kungen inte medverkar vid andra länders firande av nationella högtidsdagar. ”
  Tycker hellre han ska satsa firandet på när Moderatstyrda Alliansen förlorar valet i höst
  och tillsammans med ledande socialdemokrater verkligen utbrista i ett högt Hurra.

 2. Gunnar Westman

  Norge är att gratulera. Kungen får för min del gärna minska sina åtaganden till noll.

 3. Ingen nattklubber med lettkledde damer i Eidsvoll, kan det være årsaken?

%d bloggare gillar detta: