En snabbt växande grupp av lågavlönade, vikarier och deltidsanställda


Åsa Linderborg har läst en intressant bok ”Prekariatet – den nya farliga klassen”. I boken beskriver Guy Standing en framväxande arbetsmarknad där människor arbetar till låga löner, korta anställningar och annars otrygga arbetsförhållanden. Guy Standing menar att …

… prekariatet ett politiskt ”monster” som lätt lyssnar till högerpopulismens locktoner. Prekariatet känner sig inte – och är inte – representerat av nåt parti och heller inte av fackföreningsrörelsen.

Det är där franska Nationella fronten, grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik, engelska National defence league, amerikanska Teapartyrörelsen och svenska Sverigedemokraterna har sin starkaste väljarbas.

Den otrygghet som allt fler känner på dagens arbetsmarknad gör att de blir mer mottagliga för argument från främlingsfientliga och rasistiska rörelser. Arbetsgivarna ser enbart till sin kortsiktiga lösning och vinst. Arbetstagarna blir till en slit-och-släng-vara på en konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Ungdomar och andra människor som betraktas som svagare på arbetsmarknaden betalar priset för dagens utveckling. Den borgerliga regeringen har varit tydlig i att öka andelen låglönejobb på arbetsmarknaden. Den borgerliga regeringen bejakar utvecklingen och önskar sig ett större prekariat. Den ser endast gott i att pressa arbetslösa, sjukskrivna och övriga lågproduktiva individer.

De fackliga organisationernas utmaning är att vända denna utveckling och att bli en relevant organisation för det arbetande ”prekariatet”.

Länkar: Aftonbladet kultur

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 juni, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En snabbt växande grupp av lågavlönade, vikarier och deltidsanställda.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: