Stoppa fusket i byggbranschen


Lyssna på branschen, Annie!

Ola Månsson (vd Sveriges Byggindustrier) och Johan Lindblom (förbundsordförande Byggnads) står som undertecknare av ett för parterna gemensamt debattinlägg. De ber i inlägget Annie Lööf om att låta byggbranschen bli en pilotbransch för att införa en enkel månadsrapportering av löner till Skatteverket.

Parterna vill på detta sätt bidra till att få bort de oseriösa företag som finns i branschen. De konstaterar att byggbranschen är svårt ansatt av svartarbete och dåliga villkor för anställda. Detta gör det svårare för de företag som vill sköta sig genom att följa kollektivavtalade villkor.

Parterna har genomfört några regionala försök med enkel månadsrapportering. Dessa försök har fungerat så pass bra att man nu vill kunna genomföra detta i hela landet. Detta är dock inte möjligt eftersom regeringen genom näringslivsminister Annie Lööf har valt att kasta ett lagförslag om enkel månadsrapportering i det ”runda arkivet”. Ola och Johan avslutar sitt inlägg med …

Vi förstår inte varför regeringen och näringsminister Annie Lööf har lagt det här förslaget i papperskorgen. Det är ett bakslag för hela branschen när regeringen försvårar genom att endast se nackdelarna. Vi önskar en större förståelse eftersom byggbranschen är extra utsatt. Tänk om och ger oss ett undantag så att byggbranschen kan bli en pilotbransch för att få bort skattefusket. Sverige behöver fler justa arbetstillfällen och fler sunda företag som bidrar till samhällsutvecklingen.

Annie Lööf drivs av en sådan iver att få bort krångliga regler från hårt pressade företagare att hon inte ens är beredd att stödja förslag som kan få bort svart arbete och annat fusk. Det vore nu bra om byggbranschen kunde genomföra ett sådant pilotförsök som de önskar. Jag hoppas att Annie Lööf kan morska upp sig och beredvilligt öppna upp för parternas gemensamma önskan.

Länkar: SvD, Lag&Avtal

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 oktober, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Varenda gång jag har försökt anlita en byggjobbare, målare, plattsättare etc så vill de bara ha svarta pengar. Är det kanske DÄR problemet finns? Hos individerna.

  1. Ping: Stoppa fusket i byggbranschen | Samhällsby...