Fifa agerar skandalöst


Johan Lindblom i Qatar

Johan Lindblom, Byggnads förbundsordförande, är tillsammans med Bygg- och Träarbetarinternationalen (BWI), på besök i Qatar. Syftet med besöket är att sätta sig in i de villkor som byggnadsarbetare arbetar under i landet. Besöket sker, bland annat, i anledning av den artikel som den engelska tidningen ”the guardian” skrivit.

Johan berättar att han träffat byggnadsarbetare och fått veta under vilka villkor de arbetar i Qatar. Det är ingen upplyftande information som Johan delger oss. Han menar att Fifa har stort ansvar för de förhållanden de som bygger anläggningarna för fotbolls-VM 2022 arbetar under. Johan säger …

Fifa bär ett enormt stort ansvar eftersom de valt att förlägga fotbolls-VM i Qatar. De agerar skandalöst när de frånsäger sig allt ansvar och säger att sport och politik inte hör ihop. Anledningen till att dessa byggnadsarbetare utnyttjas i Qatar just nu är på grund av att det ska spelas fotboll här 2022. Jag tror inte att vi vill sitta och titta på fotboll om vi vet att människor har fått sätta livet till för den skull. Dessutom sänder det mycket konstiga signaler till alla ungdomar och föräldrar som älskar fotboll när Fifa:s företrädare säger att mänskliga rättigheter inte spelar någon roll.

Jag tycker att FIFA skulle bjuda in det globala byggfacket och gemensamt besöka arbetsplatser med både lokala och globala företag samt uppvakta ansvariga makthavare. Jag förutsätter att Fifa ändrar inställning, kliver in och kräver bättring.

Det är fruktansvärda berättelser som kommer från Qatar om de förhållanden som migrerande arbetare får utstå. Det känns orimligt att man ska belöna ett sådant land med att genomföra kanske världens största idrottsevenemang. Du kan uppmana Fifa att göra om omröstningen här. Du kan ta ställning för fackliga rättigheter i Qatar här.

Länkar: SvD, Studio ett

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 oktober, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Fifa agerar skandalöst.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: