Ett politiserat finansdepartement


Tidningens Dagens Industri diskuterar i en artikel huruvida finansminister Anders Borg använder finansdepartementets resurser i partipolitiska syften. Tidningen skriver om hur finansminister inom ett dygn efter att Socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion presenterade kritiska siffror om densamma. Källa för dessa beräkningar var finansdepartementet.

Tidningenn har talat med Daniel Palm, som representerar Saco och som arbetar på budgetavdelningen.  Han säger att …

En del har funderat på om det här är valpropaganda och något som tjänstemän ska ta fram.

Det är ju inte första gången en sådan här diskussion förts. Den borgerliga regeringen har anklagats för att filtrera all information som opolitiska tjänstemän arbetat fram i önskad politisk riktning. Ola Pettersson, chefsekonom på LO, säger till Dagens Industri att …

Jag tycker det är väldigt konstigt att Anders Borg (M) använder sig av finansdepartementet när han gör uttalanden om oppositionens budgetmotioner. Jag har ingen minnesbild av att S gjorde på det viset. Jag förstår inte hur vi kan ha en ordning där det är okej. Det uppfattas som ren partipolitik och det kan man inte använda regeringskansliet till.

Det är intressant att Dagens Industri publicerar denna typ av emot den borgerliga regeringen så kritiska artiklar. Det tyder på att Moderaterna (i detta fall) har drivit utvecklingen i en allt för tydlig riktning. Det vore högst bekymmerssamt om Moderaterna har valt att använda statens resurser för sina egna politiska intressen.

Tidningen skriver att den traditionella ordningen är att tjänstemännen tar fram analyser och underlag och en liten grupp politiskt tillsatta gör politik på underlaget. Det känns som en rimlig ordning.

Det är bra att media granskar om regeringens partier håller sig till den ordningen.

Länkar: di.se, di.se, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 oktober, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ett politiserat finansdepartement.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: