65.000 onödigt arbetslösa!


Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson menar i ett uttalande att Riksbanken genom att bibehålla en alldeles för hög ränta bidragit till att 65.000 fler personer är arbetslösa. Han menar att …

Om Riksbanken inte hade börjat höja räntan igen sommaren 2010 då hade vi haft 1 procents högre inflation idag. Det motsvarar 1,3 procents lägre arbetslöshet. Och det är lika mycket som 65 000 jobb.

Lars tillhör en minoritet i Riksbankens direktion som hävdar att man för en allt för restriktiv penningpolitik. Riksbankens uppdrag är att hålla en inflation om 2 %. Han menar att Riksbanken har bidragit till att inflationen är betydligt lägre än så. LO-ekonomerna har därför kritiserat Riksbanken för att inte följa sitt uppdrag och att man driver en linje i motsats till den politiska viljan.

Lars vill att man under en tid ska kunna tillåta en inflation högre än 2 % under en period för att kunna bidra till lägre arbetslöshet. Lars säger att …

Eftersom inflationen i genomsnitt fallit under målet skulle i nuläget en inflation över målet över en längre period också ha fördelen att den genomsnittliga inflationen under en längre skulle komma närmare målet.

Debatten lär fortsätta.

Länkar: da.se, Arbetet, di.se, di.se, di.se

Industribloggare: Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Leif Andersson

    Hur vore det om politikerna tog sitt ansvar för den urspårade bostadspolitiken? Avskaffa ränteavdragen och inför kraftfulla amorteringskrav via FI så den värsta luften pyser ur den uppblåsta bostadsballongen innan den exploderar. Efter det så kan möjligtvis en mer expansiv penningpolitik införas. Annars är billiga krediter till svenska bolånetagare ungefär som gratis narkotika till narkomaner.

  2. Leif EO Svensson i RB borde veta mycket bättre dvs att sambandet mellan högre inflation och lägre arbetslöshet är minimal på de ytterst låga räntenivåer som vi befunnit oss på på senare tid dvs kring noll. Vad kommer han att säga når vi har bokstavligen NOLL i ränta i riskbanken?

    Leif ANDERSSON här ovan har däremot flera poäng: avskaffandet av ränteavdrag och även ROT samt införandet av obligatorisk amortering med 35-35 års krav borde kunna rätta till de stora strukturfel vi har i byggsektorn på kanske 5-10 års sikt. De höga bopriserna är ett solklart resultat av flera decenniers dalt med byggsektorn från politikernas sida. Det som är mest beklagligt att INGET politiskt parti har denna fråga på sin agenda. Tydligen måste problemen bli större innan höger eller vänster vaknar.