Värdet av ett pensionssystem man inte kan lita på är begränsat


DN rapporterar att Pensionsmyndigheten prognosticerar en sänkt pension om 1,4 % 2014. Det innebär konkret att dåvarande pensionärer får en ”lönesänkning” och att vi blivande pensionärers pensionsrättigheter blir mindre värda.

Det är den, så kallade, pensionsbromsen som slår till (för tredje gången på en femårsperiod). Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten, säger att …

Hur det går med inkomstpensionen beror framför allt på hur många som jobbar och deras inkomster, men en del beror också på inflationen. Skillnaden mot oktoberprognosen beror i huvudsak på att konsumentpriserna har minskat.

Det verkar som om ”bromsen” har gått från att vara ett verktyg för extrema ekonomiska situationer (som det var tänkt) till det normala. Det har gjort att Socialdemokraterna har signalerat en vilja att sänka andelen av de 18,5 % i pensionsavgift (som ingår i de sociala avgifterna) som går till premiepensionen. DN har talat med flera borgerliga partiföreträdare i pensionsarbetsgruppen. Det visar sig att flera av dem öppnar för att minska andelen som går till premiepensionen från 2,5 % till 2. Det skulle göra att risken/chansen att bromsen slår till minskar.

Den svenska befolkningen har med det tidigare ATP-systemet kunnat lita till och förutse vilken pension man kommer att få som pensionär. Omläggningen av pensionssystemet har medfört att denna förutsägbarhet har, om inte försvunnit, så åtminstone minskat. Joel Dahlberg säger i en analys att …

Kontentan är att miljontals befintliga och blivande pensionärer inte längre kan räkna med att den intjänade inkomstpensionen kommer att betalas ut. Den förutsägbarhet som politikerna förklarat är så viktig finns inte längre kvar.

Förvaltarna och tillskyndarna av dagens pensionssystem har verkligen en del att fundera över.

Länkar: dn.se, dn.se, SvD, dn.se, SvD, SvD, di.se, Ekot, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 januari, 2013, i Pension, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Värdet av ett pensionssystem man inte kan lita på är begränsat.

Kommentarer inaktiverade.