Är krisen här för att stanna?


Enligt Teknikföretagens konjunkturprognos för 2013 kommer industriproduktionen minska med 3 % nästa år och antalet anställda med 4 %. Enligt en kort artikel i Dagens Nyheter bekräftas utvecklingen av ett pressmeddelande från Svensk Industriförening (SINF).

Som ett brev på posten kommer det önskemål från vissa delar av industrin om att snabba på införandet av ”korttidsarbete”. Tidigare har ju Socialdemokraterna genom Mikael Damberg ställt ett liknande krav.

Onekligen är den svenska industrin inne i en lågkonjunktur. Jag har personligen varit med om ett antal uppsägningsförhandlingar på mindre företag. Företagen är i de flesta fallen underleverantörer till andra företag. Arbetsgivarna säger ofta att de agerar snabbare denna gång än vid finanskrisen 2008-2009. Det gör det svårt för mig att jämföra denna kris med den för några år sedan. Det kan ju innebära att krisen denna gång inte får samma snabba och djupa förlopp som då. Då fick jag i flera fall återvända både en och flera gånger till företag för att förhandla om uppsägningar.

Så det är klart att denna situation inom industrin kommer att påverka de kommande kollektivavtalsförhandlingarna. Det tillhör ju sakens natur att arbetsgivarna väljer att se mörkare på situationen än vad de fackliga organisationerna kommer att göra. IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger till Dagens Industri att …

Det blir en svacka nu, och sen är vår prognos att slutet på 2013 eller in i 2014 börjar det bli bättre drag i ekonomin. Vår bedömning skiljer sig inte speciellt mycket sig från Konjunkturinstitutets.

Arbetsgivarna kommer säkert att hävda att det knappast finns något större utrymme att höja några löner alls. De fackliga organisationerna kommer att hävda att det visst finns ett sådant utrymme. I slutändan kommer det att handla om hur lång avtalsperioden ska vara. Är konjunkturerna osäkra kan det vara en fördel med en kortare avtalsperiod. Å andra sidan är det lätt att förstå arbetsgivarnas intresse av längre avtalsperioder eftersom de då kan förutse kostnadsutvecklingen. Men förstås – det finns ju ett pris för allt här i världen.

Kan det bli så att det finns större utrymme för uppgörelser inom de kollektivavtalade försäkringssystemen denna gång?

Länkar: di.se, SvD, dn.se, di.se, di.se, SvD, di.se, Ekot, SvD, SvD, di.se, SvD, dn.se, Arbetet, Kollega, Arbetet, TCO-tidningen, Europaportalen, Aftonbladet kultur, dn.se, SvD, dn.se, da.se

Andra som skrivit: Gösta Karlsson, Ola Möller, Martin Moberg, Markus Mattila

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 november, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Är krisen här för att stanna?.

Kommentarer inaktiverade.