Grattis skyddsombudet – 100 år


Egentligen borde jag ha firat med en gräddtårta i onsdags. Då firade ”skyddsombudet” 100 år. Att vara skyddsombud innebär att vara sina arbetskamraters företrädare i arbetsmiljöfrågor på den egna, och ibland, andra arbetsplatser. Det är inte skyddsombudet som är ansvarig för hur det förhåller sig med arbetsmiljön. Det är alltid arbetsgivaren som har det ansvaret. Däremot ska man som skyddsombud påtala brister i arbetsmiljö. Man ska samverka med arbetsgivaren i att bedriva ett ständigt pågående arbete för att förbättra arbetsförhållanden och minimera risker i miljön.

När arbetet och samarbetet mellan arbetsgivare och arbetstagare fungerar väl ökar trivseln på arbetsplatsen. Det krävs att parterna kan samarbeta och tala öppet kring de utmaningar som företagets arbetsmiljö har. Nu är det inte alltid så lyckligt att detta samarbete fungerar. I en utredning som SCB gjort åt LO framgår det nämligen att hälften av skyddsombuden inte får de utredningar och den information som de behöver i sitt uppdrag.

Vidare framkommer det att skyddsombud ibland blir aktivt motarbetade av sina chefer. Det verkar vara värst inom Transport. 17 % av skyddsombuden inom det förbundet upplever att de blir motarbetade av sina chefer.

Det framgår av rapporten att skyddsombuden vill ha utbildning om psykosociala arbetsmiljö, i konflikt- och krishantering samt i arbetsorganisation. 45 % av skyddsombuden har inte fått någon utbildning alls under de senaste tolv månaderna. På arbetsplatser med endast ett skyddsombud har 65 % inte fått någon utbildning under det senaste året. Maria Steinberg, forskare vid Örebro universitet, säger till Arbetet att …

Utbildningen är ren katastrof. Tidigare fanns ett arbetsmiljöavtal som sade att skyddsombuden skulle ha 40 timmars utbildning. Nu finns inga normer alls, samtidigt som det kan vara väldigt svårt att sticka iväg på småföretagen.

Det är uppenbart att det fortfarande finns mycket att göra för att stödja skyddsombuden i deras arbete.

Länkar: Arbetet, lo.se, TCO-tidningen, Arbetet, da.se, da.se, Tidningen Vision, da.se, Sekotidningen, Publikt, arbetsliv, arbetsliv, da.se

Andra som skrivit: Jana FrommSten Gellerstedt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Grattis skyddsombudet – 100 år.

Kommentarer inaktiverade.