De långa sjukskrivningarna ökar


Ekot har under ett par dagar förtjänstfull rapporterat om sjukförsäkringen. Ekots rapportering antyder att den reformerade sjukförsäkringen inte har varit den succé som den borgerliga regeringen gärna framhåller att den varit. Människor går fortfarande långvarigt sjukskrivna. Det enda som skett är att de sjukskrivna snurrar runt i ett system som tar liten individuell hänsyn. Regeringen har från tid till annan tvingats att göra justeringar i regelverket när dessa slagit allt för blint och okänsligt.

Borgerliga företrädare framhåller ständigt förändringarna i dagens sjukförsäkring som bättre än hur det var förut. För då, säger de, kunde arbetslösa gå år efter år utan att något hände. Nästan inga människor med långvarig sjukskrivning kom tillbaka till arbete. Det är förstås en förenklad bild man ger. Statsministern säger att …

… Det är en viktig reform därför att den ersätter tidigare passivitet, och det faktum att vi dolde en stor del av Sveriges arbetslöshet genom att folk fanns i förtidspension eller långa sjukskrivningar, med att vi istället försöka sätta in rehabilitering, ökade insatser, återkommande testa människors förmåga att kanske återkomma till arbetsmarknaden men samtidigt också ett system som innebär att man kan omförsäkras in i sjukförsäkringen.

Vad som hänt är att stora grupper av människor har flyttats över till kommunalt försörjningsstöd eller till arbetsförmedlingen (där många anses för sjuka för att kunna arbeta – men tillräckligt friska av Försäkringskassan för att ej kunna få sjukpenning).

Det finns fortfarande ett stort behov av att reformera sjukförsäkringen. Det som framför allt behövs är betydligt bättre möjligheter av att arbeta med rehabilitering av de personer som blir långvarigt sjukskrivna. Det behövs en försäkring som tar bättre individuell hänsyn till varje persons behov och situation.

Länkar: Ekot, Ekot, Ekot, dagens arenadagens arenadagens arenadagens arena, Ekot, SVT, dn.se, ka.se, etc

Andra som skrivit: Alliansfritt SverigeKjell RautioKjell Rautio, Håkan Svärdman, Håkan Svärdman

Industribloggare: Leine Johansson, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Fredrik Reinfeldt kommer alltid att försöka framställa det system han själv står bakom som ”så mycket bättre”, och att det tidigare var katastrof. Jag skulle ha haft långt större möjligheter att komma tillbaka med någon form av egen inkomst med det tidigare systemet än med dagens. Försöket att införa vilande sjukerästtning var i och för sig ett bra försök, men det är allt för omständigt att ha sjukersättningen vilande. De regler som idag finns för de som beviljades sjukersättning med de tidigare reglerna är långt mer effektiva. De har också ett stort stöd i riksdagen och borde omfatta även de som beviljas sjukersättning i dag. Då kan man också ha rimligare regler för sjukersättning och istället öppna allt fler möjligheter att komma ur en sjukersättning. Problemet är ju inte att en sjukersättning beviljas – problemet är att det varit allt för svårt för allt för många att komma vidare. Det finns även en rapport om det här – fötidspension utan återvändo – om jag inte tar fel på rapporter så beskrivs det där att svåritheten är att få en plats på arbetsmarknaden med sjukdom och funktionsnsättning. Det är alltså där man måste göra insatserna inte i att försvåra för människor att få stöd. Men då krävs att man har en syn på människor att man vill göra något av sitt liv, och att man vill vara en del av samhället. Om människosynen är den motsatta ser man också lösningen från ett motsatt håll, tvång och hårda regelverk.