Är regeringsfrågan alliansens främsta trumfkort?


Så här e’re!

I en intervju med Dagens Industri säger rikets statsminister att socialdemokraterna mörkar i frågan om en kommande röd-grön regering. Fredrik Reinfeldt säger att Stefan Löfven är helt beroende av Vänsterpartiets röster för att kunna bilda en regering. Fredrik säger att …

Att ge sken av att S kan styra Sverige tillsammans med enbart Miljöpartiet är att vilseleda svenska folket.

Han menar att regeringsfrågan är alliansens främsta trumfkort i den kommande valrörelsen. Fredrik säger vidare att det har blivit ett helt nytt politiskt landskap sedan senast som (S) satt vid regeringsmakten, inte minst genom att (SD) kommit in i Riksdagen. Det sist nämnda ligger det ju faktiskt en del i.

Det är tydligt att Moderaterna kommer att ställa bilden av ett förment fast regeringssamarbete av alliansk modell mot en splittrad röd-grön röra. Problemet för alliansen är ju att två partier står inför att avpolletteras från Riksdagen.

Stefan Löfven har angett att han önskar kunna bilda regering med Miljöpartiet. Utöver det håller han alla dörrar öppna. Det är verkligen inget konstigt med ett sådant besked. Det är ju snarare regel än undantag i demokratiska länder att regeringar formas efter att väljarna lagt sina röster.

Det jag undrar över är vad ett allianspartiernas gemensamma valprogram är värt i det fall ett eller flera av dem inte beviljas inträde i Riksdagen. Det är nog en fråga vi aldrig kommer att få svar på innan valdagen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 mars, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Reinfeldt försöker nu med alla sätt rädda det feodala samhälle han byggt upp och vill fortsätta bygga vidare på d.v.s så klyftorna blir så stora som möjligt ekonomiskt mellan folk.
    Problemet är att folket i allmänhet inte vill ha det, utan börjar upptäcka vad Reinfeldt nu skapat.

    Andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer trefaldigades mellan 2004 och 2012.
    Vilket är baksidan av det Alliansen kallar det arbetslinjen, men folket har nog aldrig riktigt förstått vad arbetslinjen är. och någon förklaring har aldrig påvisats heller utan ordet arbetslinje har blivit ett mantra för att täcka in en lucka i en retorisk mening.

    Jag skulle hellre vilja kalla det arbetskraftsinvandringslinje eller invandringslinje
    D.v.s en linje för att fritt ta in utländsk arbetskraft för att upprätthålla en hög arbetslöshet samtidigt som låglöner dumpas neråt.
    I gengäld ökar befolkningen i Sverige samtidigt som fler sysselsätts och ger skatteinkomster till stat, som sedan ger utrymme att plundra än mer för att ge till den rikare delen av folket. Medan fattigare delen av folket hela tiden inte får minsta del.

    Man skulle även kunna kalla det bidragslinje för en välbeställd grupp där man istället för
    jobb inom ex: hemtjänst för de med behov ”ryckt” denna arbetskraft till välbeställda och till RUT-avdrag .
    I gengäld har personer som jobbar med att stödja och hjälpa de med behov i hemmen minskat markant.

    Arbetslinjen är i stort sett följden av 140 miljarder i skattesänkning som skett sedan 2006.
    Där det mesta gått till de med mest välordnat liv.
    En skattesänkning där sjuka, arbetslösa inte fått minsta del av utan tvärtom blivit plundrade på istället. Kort sagt ett tydligt sätt att av Reinfeldt och hans stab skapa ett feodalt samhälle
    med allt ökande klyftor.

    Klyftor som allt mer kommer ge en otäck konsekvens.

    Den äkta arbetslinjen den övergas Okt-90 och istället skapades kampen mot inflationen och höga räntor.
    Det Reinfeldt skapat är ingen Arbetslinje det är en Feodal linje för att återgå till klassamhället med stora ekonomiska klyftor och stor fattigdom.

  2. Lars Flemström

    Reinfeldt skulle inte kunna skrämmas med Vänsterpartiet om S gör upp med V att V ska stödja bildandet av en socialdemokratisk enpartiregering om S och V tillsammans får majoritet i riksdagen. Väljarna före valet få veta vilka eftergifter som kommer att göras till V för att V ska gå med på detta. V måste lova att inte komma med nya krav under mandatperioden.