Om en handfallen regering


Jag har läst en välskriven och intressant analys i Svenska Dagbladet skriven av Per Lindvall. Per skriver om betydelsen av den svenska basindustrin och Sveriges förmåga att utnyttja våra naturresurser. Många av de företag som verkar i dessa branscher har stora svårigheter idag. De lider av ett kostnadsläge, delvis uppblåst av den svenska kronan.

Han skriver om hur den borgerliga regeringen inte verkar förstå betydelsen av den svenska basindustrin. Per skriver om regeringen att den verkar anse …

… att basindustrin ändå inte är framtiden utan att det gäller att skapa rätt incitament till småföretagande, då det är där som framtidsjobben skapas. Det är inte så lite naivt för då missar man att den svenska basindustrin har varit och är en viktig förklaring, som partner och kravställare, till att andra viktiga aktörer i svensk verkstadsindustri har kunnat mejsla ut en världsledande ställning i många nischer, som Scania och Volvo inom lastbilar, ABB inom automation, Atlas Copco och Sandvik med flera. Sedan är det så att många småföretag på de orter där basindustrin är verksam också är helt beroende av bruken för sin överlevnad.

De svenska stora företagen är motorn för många av de små företagen. Därför borde staten inse att den har viktig roll i att stödja även de stora företagens utveckling och möjlighet att verka i Sverige. Många av de kända och stora svenska industriföretagen har växt fram i ett samarbete mellan stat och industri. Per visar på några viktiga exempel på det.

Man kan skoja om hur statsministern meddelar omvärlden att den svenska industrin i stort sett är borta. Men det är mest sorgligt och bedrövligt att denna borgerliga regering så tydligt styrs av en sådan världsbild. Det är uppenbart att Göran Persson ligger mer i fas med verkligheten i denna fråga. Med sin bakgrund har Stefan Löfven bättre förutsättningar att verka för en aktivare näringslivspolitik .

Länkar: SvD, SvD, SvD, Arbetet, da.se, Europaportalen

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 mars, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Socialdemokrater, som vill ha med Mp i en S-ledd regering förstår inte heller betydelsen av den svenska basindustrin. Det behövs energi för att förädla råvaror.

 2. ”De lider av ett kostnadsläge, delvis uppblåst av den svenska kronan.”

  Vad menar du med detta? Den svenska kronan har t.ex. deprecierats från 1,20 SEK för 1 DKK från början på 1980-talet till det motsatta förhållandet idag. Sanningen är att den svenska valutan under lång tid har dumpats och att svenska folket blivit fattigare.

  • Göran Johansson

   Den svenska valutan har blivit starkare gentemot euro och dollar under de senaste ett par åren. Det må vara en nyligen inledd trend, men likväl …

   Men framför allt handlar det om hur Riksbanken har definierat och genomfört sitt uppdrag att inflationen ska ligga på 2 %. Det är ett uppdrag som man kapitalt har misslyckats med.

 3. Nja valutadumpningspolitiken har kommit till vägs ände. Är dessutom ganska osolidariskt att som enskilt land dumpa sin valuta för att skaffa sig fördelar på andra länders bekostnad. För det andra brukar den här typen av politik på längre sikt leda till sämre resursutnyttjande och lägre effektivitet.

%d bloggare gillar detta: