Svart baksida på Skatteverkets bygge


Dagens arena beskriver i ett reportage om hur underbetald personal, i många fall utan arbetstillstånd, arbetar för underentreprenörer till större välkända företag. Artikeln ger en bild av hur det system som skulle göra byggbranschen renare inte fungerar.

Det innebär i detta fall att Skatteverkets nya lokaler delvis byggs av personer som har en lön som inte motsvarar en svensk avtalsenlig sådan. De får heller ingen övertidsersättning oavsett när de arbetar.

Artikelförfattaren, Ingemar Dahlkvist, har besökt den plats där dessa personer inhyses. Han berättar att …

Dagens Arena ringer på dörren till en lägenhet utan namn på brevlådan. Två män öppnar och släpper in. De ber om ursäkt för röran, det pågår renoveringar, förklarar de.

Rummet som ställs i ordning för en pratstund saknar tapeter. Möbleringen består av en dubbelsäng och ett litet bord där toalettartiklar står prydligt uppradade. Av det som går att se av de andra rummen verkar alla ha en liknande möblering. Varje rum tycks fungera som bostad åt två eller flera personer.

De båda männen som öppnat berättar att de arbetar i just det företag som ynglingen vid bilningsmaskinen i Sundbyberg är anställd av. Jobbet i Sverige har de fått ”via kontakter”.

Ingemar har även talat med en, uppenbarligen driftig, företagsledare. Ägaren …

… som har flera konkurser och en fällande skattedom bakom sig, driver tre företag, samtliga i en delbransch i byggsvängen. Totalt har de hösten 2012, enligt källor i företaget, minst 80 personer i arbete på storbyggen i Stockholmstrakten.

Det går väl alltid att diskutera hur representativ denna bild av byggbranschen är. Men den visar ändå upp en baksida av en bransch där fattiga arbetare tas till Sverige för att arbeta till villkor som de flesta av oss andra inte skulle acceptera. Detta sker inte endast i Sverige. Den moderna globala ekonomin gör att fattiga människor reser till andra länder för att arbeta till villkor som knappast är acceptabla. Den visar också på de fackliga utmaningarna inom många branscher.

Länkar: dagens arena, dagens arena, Byggnadsarbetaren, Publikt, Arbetet, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.