Regeringen har noll koll på sjukförsäkringen


Den borgerliga regeringen hävdar med en dåres envishet att den reformerade sjukförsäkringen är, om inte en succé, bättre än den socialdemokratiska tidens. De hävdar att med rehabkedja och fasta tidsgränser för hur länge en person kan erhålla sjukpenning så kommer fler personer i arbete.

De ställer detta i motsats mot den förmenta verklighet som rådde innan den borgerliga regeringens tillträde till regeringsmakten hösten 2006. Regeringen målar upp en bild av hur sjuktalen ökade under den socialdemokratiska regeringstiden, människor gick sjukskrivna nästan i oändlig tid. Sanningen är snarare den att sjuktalen började minska långt innan en borgerlig regering kom till makten.

Problemet som jag ser det är den att de borgerliga förslagen i sjukförsäkringen har gjort väldigt litet för att komma åt de reella problemen. Människor går fortfarande sjukskrivna under långa perioder. Dagens rigida system med fasta sjukpenningtider har i grunden inte påverkat det huvudsakliga problemet – en icke fungerande rehabiliteringsverksamhet. Forskaren Björn Johnson beskriver i sin bok från 2010 ”Kampen om sjukfrånvaron” hur en väl fungerande rehabiliteringsverksamhet havererade i efterdyningarna av 1990-talskrisen. Ansvaret för den utvecklingen får varje regering som suttit vid makten ta på sig.

Ekot beskriver i en aktuell artikel hur endast en person av tio som utförsäkrats från sjukförsäkringen, är i arbete ett halvår senare. Endast två procent (1.350 personer av de 55.000) har fått arbete utan ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen. Ekot visar också att det inte behövs mycket för att bli utförsäkrad med ändå i statistiken beskrivas som återkommen i arbete. Maria har sedan 2007 ett deltidsarbete på 25 %. Hon arbetar lika många timmar idag, som hon gjorde innan hon blev utförsäkrad. I statistiken från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen räknades Maria tidigare som sjukskriven och i dag som en person som är tillbaka i arbete.

Ekot meddelar av de 62.000 som utförsäkrats så har 22.000 gjort det på deltid. Vare sig Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen vet hur många av de 22.000 deltidssjukskrivna som i dag räknas som att de åter är i arbete. Det verkar med andra ord finnas en hel del luft i statistiken.

Den borgerliga regeringen har på intet sätt kommit åt de grundläggande problemen. Människor går fortfarande sjukskrivna eller är på annat sätt utslagna från arbetsmarknaden. Det behövs en helt annan sjukförsäkring där man tar bort de fasta tidsgränserna samt en reell satsning på rehabilitering för att snabbare hjälpa människor tillbaka till arbete.

Länkar: Ekot, Ekot, Ekot, E-K, SVT, di.se, Ekot, SvD, Arbetet, Arbetet, da.se

Andra som skrivit: Peter Högberg, Martin Moberg, Martin Moberg, Martin Moberg, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 oktober, 2012, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Känns skönt att den där uppdiktade verkligheten de sysslar med alltmer ifrågasätts och dras fram i ljuset. Men lögner brukar väl oftast avslöjas så småningom.

  1. Ping: Lögn, förbannad lögn och statistik « Ett hjärta RÖTT

  2. Ping: Regeringen har noll koll på sjukförsäkringen 2.0 « Görans tankar och bagateller

%d bloggare gillar detta: