Ingen jobbpakt – men det blev yrkesintroduktion!


För ett år sedan lanserade rikets statsminister det politiska målet om en ”jobbpakt” med huvudsakligen staten, LO och Svenskt Näringsliv som parter. Jobbpakten handlade om att arbetsmarknadens parter skulle teckna avtal för att introducera ungdomar till arbeten genom en kombination av arbete och utbildning.

Föredömet fanns i det avtal som IF Metall tog initiativ till och som tecknades hösten 2010. (Avtalet var ett sätt för IF Metall att förekomma lagstiftning om lärlingsanställning.)

Eftersom den borgerliga regeringens politik inte haft avsedd verkan för att minska arbetslösheten sökte man desperat efter alternativ. Bland flera av regeringspartierna fanns drömmen om ett lärlingssystem av tysk modell. IF Metalls yrkesintroduktionsavtal kunde med den bakgrunden tjäna som en modell att komma framåt.

Nu blev det inte något av en jobbpakt då Svenskt Näringsliv med buller och bång lämnade förhandlingsbordet. Regeringen uppmanade dock parterna inom LO:s verksamhetsområden att fortsätta med branschvisa förhandlingar. Som morot utlovades en möjlighet att regeringen skulle ta initiativ till att avskaffa ”arbetslöshetsavgiften”.

Nu meddelar statsministern att tillräckligt många branschavtal har tecknats för att regeringen ska kunna lämna förslag till lagstiftning i frågan. Därmed belönas LO och LO-förbunden med att den för facken så förhatliga arbetslöshetsavgiften avvecklas. Den har inneburit att, framför allt, LO-förbundens medlemmar fått betala en högre avgift för medlemskapet i a-kassan. Det är gott och väl att avgiften nu försvinner.

Nu kommer en arbetsmarknadsåtgärd som har alla möjligheter att hjälpa ungdomar till arbeten. Man bör dock vara försiktig med att överdriva det antal ungdomar som kommer att erhålla arbeten denna väg. Regeringen hoppas på att 30.000 ungdomar ska kunna gå från arbetslöshet till anställning. De arbetstillfällen som ändå skapas har större möjlighet att bli varaktiga om man lägger upp yrkesintroduktionen på ett seriöst sätt.

Länkar: SvD, SVT, dn.se, dn.se, Ekot, dagens arena, Arbetet, Tidningen Vision, Kollega, ka.se, Arbetet, dn.se, SvD, Arbetet, Arbetet

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Carin Hallerström, Carin Hallerström

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 juli, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Anders Nilsson

    Indirekt fick vi veta att en okvalificerad 19-årings marknadsmässiga lön är
    11250 kr i månaden. Avtalet kräver 21000, och då måste skattebetalarna
    gå emellan. Facket klarar inte sin uppgift att sätta rätt lön, endast att sätta
    för hög lön. Men detta har lång hävd på arbetsmarknaden. 1992 är glömt?

    • Göran Johansson

      Avtalen kräver olika nivåer för dem som är äldre än 18 år. 21.000 synes ganska högt.