Om en misslyckad arbetspolitik


De blev färre!

Den borgerliga regeringens huvudsakliga verktyg för att minska arbetslösheten bland unga människor har varit att minska kostnaden för arbetsgivare. Därför har man infört en rabatt (om 50 %) på de sociala avgifterna när man anställer unga. I det syftet halverades restaurangmomsen.

Den borgerliga regeringen är övertygade om det framgångsrika i dess metoder. Problemet som den borgerliga regeringen har är att de är ganska ensamma om sin uppfattning.

Fackförbundet Handels har presenterat en rapport som visar att andelen ungdomar inom detaljhandeln och andelen arbetade timmar för unga har minskat under de fem åren som som gått sedan reformen infördes. Anders Forslund, professor och biträdande chef vid IFAU, är inte särskild förvånad över de resultat som Handels fått fram. Han säger till tidningen att …

Om det fanns en hyfsat stor sysselsättningseffekt av sänkningen borde det ha slagit igenom på något synbart sätt i de här siffrorna. Det är tillräckligt för att fråga sig om de miljarderna hade kunnat användas på något annat sätt om man var intresserad av att skapa fler jobb.

Det här visar att det kanske finns andra saker än löner som är viktiga för ungas etablering på arbetsmarknaden. Lönerna kanske är viktiga men det kan vara klokt att fundera på vilka andra typer av hinder som kan finnas.

Regeringen har, trots att politiken inte synes ha gett önskat resultat, svårt att lämna den politik som de lagt så mycket prestige i. Häri finns väl det intresse för en jobbpakt som Fredrik Reinfeldt visade för ett år sedan. Nu ett år senare presenterar regeringen de förslag som krävs för att komma i mål.

Det är däremot bra!

Länkar: SvD, SVT, SVT, dn.se, dagens arena, SVT, dn.se, SVT, dn.se, SvD, SVT Debatt, dn.se, Kollega, Arbetet, Handelsnytt, SVT, SvD, SvD, di.se

Fler som skrivit: Ylva Johansson, Ann-Sofie Wågström, Martin Moberg, Göran Zettergren, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 juli, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om en misslyckad arbetspolitik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: