Statligt stöd vid korttidsarbete


Så har den statliga utredningen lagt sitt förslag om korttidsarbete. Syftet med med denna åtgärd är att ge företag och fackliga organisationer ett alternativ till uppsägningar i en djupare lågkonjunktur. Med korttidsarbete kan företag sänka sina lönekostnader utan att behöva säga upp anställd personal.

Idén till korttidsarbete finns i ett förslag som fackliga och arbetsgivarorganisationer gemensamt arbetat fram och överlämnat till regeringen. I den senaste lågkonjunkturen 2008-2009 såg parterna hur man i flera EU-länder kunde låta anställd personal i konkurrentföretag gå ned i arbetstid. Den inkomstförlust som arbetstagarna gjorde kompenserades av nationella arbetslöshetsförsäkringar. De anställda bibehöll sina anställningar men arbetade kortare tid med en rimlig ersättning.

I Sverige fanns inte någon sådan möjlighet. Här gällde enbart möjligheten att säga upp personal för att snabbt minska kostnaderna och anpassa organisationen i företagen. IF Metall ingick ett avtal med flera av sina arbetsgivarmotparter med en möjlighet att minska arbetstiden (och därmed inkomsten). Denna inkomstförlust betalade arbetstagarna helt och hållet själva (ibland ingicks mer förmånliga lokala avtal). Någon kompensation via den svenska arbetslöshetsförsäkringen är inte möjlig med dagens lagstiftning.

Fördelen med detta system syntes tydligt när konjunkturen så sakteliga förbättrades igen. I våra konkurrentländer kunde företagen snabbare än de svenska öka sin produktion och återgå till mer normala förhållanden. Detta gjorde att arbetslösheten blev lägre i de länder som har sådana system.

Det är bra att Sverige nu är på god väg till en sådan möjlighet för de svenska företagen. Med korttidsarbete i en djup lågkonjunktur ges möjlighet till att minimera uppsägningar. I en stigande konjunktur kan de svenska företagen snabbare öka sin produktion genom att, helt enkelt, öka arbetstiderna igen.

Ser man till den svenska industrin är ett förslag om korttidsarbete väldigt bra. Dagens allt mer kunskapskrävande produktion gör att de anställda blir en allt mer viktig resurs att behålla. I ett läge där man tvingas att säga upp personal finns alltid risken att människor försvinner till andra branscher eller företag. Genom korttidsarbete kan man behålla denna personal och, till och med, utnyttja tiden till utbilda dem. Så denna gång håller jag med Anders Borg när han säger att …

Det är viktigt att det finns ett tydligt ramverk som anger riktlinjer för när det statliga stödet vid korttidsarbete ska aktiveras samtidigt som det vid varje kraftig nedgång bör finnas utrymme att göra en samlad bedömning av läget i ekonomin för att därigenom säkerställa att det statliga stödet används på ett samhällsekonomiskt riktigt sätt.

Uppdatering

IF Metall kritiserar delar av förslaget tillkorttidsarbete. Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, säger till tidningen Arbetet att det …

Det borde finnas en utbildningsstimulans i förslaget. Idén bakom den statliga subventionen för att låta bli att säga upp i kristider kanske inte blir så effektiv om staten snålar.

Länkar: Arbetet, da.se, Arbetet, di.se, SvD, da.se, Arbetet

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 december, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. http://avpixlat.info/
    Reepalu med fru i fylleskandal.
    Nu blir det S drev!