OECD:s beska medicin


OECD har avgett sina rekommendationer för Sveriges fortsatta ekonomiska utveckling. I paketet finns de vanliga åtgärderna som brukar komma från det hållet i form av högerinriktad ekonomisk politik.

Man föreslår bland annat sänkta lägstalöner, obligatorisk a-kassa och tuffare sanktioner mot arbetslösa med a-kassa som inte söker jobb. Men de föreslår även förlängda ersättningsperioder i arbetslöshetsförsäkringen och uppmjukade arbetsvillkor för att få rätt till ersättning.

OECD föreslår vidare att fastighetsbeskattningen skärps. Allt för låga fastighetsskatter har bidragit till att priserna på bostäder har ökat. Det har samtidigt gjort att hushållen har skaffat sig förhållandevis hög skuldsättning på sina bostäder. Därför bör skatten, enligt OECD, för egna hem höjas för att hamna i linje med beskattningen på andra typer av tillgångar.

Det kommer att vara svårare att höja skatterna på inkomsterna av arbete. Därför tror jag det kommer att vara nödvändigt att höja skatterna för boendet för att i förlängningen kunna finansiera gemensamma nyttigheter. Problemet är dock att denna fråga i dagsläget innebär politisk harakiri att ens nämna. Frågan kommer knappats att drivas av Socialdemokraterna i det kommande valet. Vill man vinna fler röster i de större städernas mer välmående områden  kommer man förmodligen att undvika att föreslå sådana beska piller.

Men på sikt måste detta bli en fråga att sälja in.

Länkar: di.se, SvD, dn.se, di.se, SvD, di.se, di.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 december, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för OECD:s beska medicin.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: