Alla tjänar på ett samhälle som är mer jämlikt


Svenska Dagbladet skriver idag att …

Personer med medelinkomster har fått 30–40 procent högre inkomst efter skatt, justerat för inflation, mellan 1991 och 2010. Den rikaste tiondelen har fått en ökning med 76 procent medan den fattigaste tiondelen bara fått en ökning med 7 procent.

En fråga som debatterades under gårdagens partiledardebatt var huruvida den borgerliga regeringens jobbskatteavdrag har gynnat de med de högsta eller de lägsta inkomsterna. De borgerliga partiledarna drev med emfas tesen att jobbskatteavdragen till sin konstruktion mest  har gynnat de med de lägsta inkomsterna. De delar heller inte bilden att Sverige glider isär inkomstmässigt. De siffror som Svenska Dagbladet presenterar är ju nu bara en av flera som bekräftar den bild som handlar om att Sverige är det land där klyftorna växer mest. Detta sker ju heller inte av en slump. Det är ju en högst medveten politik som fått denna (av regeringen) önskvärda utveckling.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, leder en studie som visar att Malmö är den plats där klyftorna ökar snabbast. Han menar att Sverige skulle gynnas av att vara ett jämlikare samhälle eftersom det genererar sammanhållning och kitt. Han säger vidare att …

Tränger vi ut människor så långt ut i marginalen att de upplever sig annorlunda så skapar det en svart ekonomi, kriminalitet och mycket annat. Det är mot den bakgrunden vi ska se hur det kommer sig att alla dessa bränder, vandalisering och ökad kriminalitet till stor del är koncentrerad till de fattiga förortsområdena i Sverige. Det finns ett väldigt tydligt samband.

Sverige behöver verkligen återgå till en politik för ökad jämlikhet!

Länkar: SvD, SvD, Ekot, dn.se

Andra som skrivit: Leine Johansson, Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 maj, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Alla tjänar på ett samhälle som är mer jämlikt.

Kommentarer inaktiverade.