Om en partiledare som haft ett riktigt arbete


Den borgerliga regeringen som den ser ut idag står inför upplösning. Denna insikt har startat en diskussion om hur en regering efter nästa års allmänna val kan komma att se ut. Det verkar uppenbart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet umgås på ganska förtrolig fot. Partierna har tillsammans genomfört ett antal politiska utspel. Denna konstellation kan innebära möjligheter till blocköverskridande överenskommelser.

Stig-Björn Ljunggren ser framför sig möjligheten att Socialdemokraterna med Stefan Löfven åter kan genomföra politik tillsammans med Folkpartiet. Han har onekligen en poäng i sitt inlägg. De två partierna har ju tidigare visat att de kan genomföra politik tillsammans. Förutsättningen för ett nytt sådant exempel är förstås att den borgerliga regeringen förlorar valet nästa år.

Det är troligt att partierna i den röd-gröna oppositionen kommer att genomföra valrörelsen som enskilda partier. Den borgerliga regeringsalliansen kommer i motsats att spela ut det enda kort de har kvar – sin förmenta enighet om politiken. Men i den kommande valrörelsen kommer detta argument att vara ordentligt ihåligt. Alliansen som politisk idé är denna gång vare sig mer eller mindre än en chimär.

Det går bra att spekulera i hur det borde bli – men det ska trots allt utkämpas en valrörelse. Ingen kan veta hur den kommer att sluta. Det finns bara förhoppningar eller farhågor. Socialdemokraterna gör rätt i att inte förutsätta något. Det gäller att formulera politiken och tankarna om framtiden. Sedan avgör väljarna.

Länkar: SVT Debatt, SvD, dagens arena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om en partiledare som haft ett riktigt arbete.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: