Arbetslöshetsförsäkringen ska förbättras


Socialdemokraterna meddelar att de vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen i två avseenden:

  • Taket för arbetslöshetsförsäkringen ska höjas,
  • Den osolidariska arbetslöshetsavgiften ska tas bort.

Den borgerliga regeringen gillar inte en allt för ”generös” arbetslöshetsförsäkring. De hävdar med en dåres envishet att en för hög ersättning till arbetslösa kommer att innebära att arbetslösheten kommer att öka. Det finns inga vetenskapliga bevis som stödjer den tanken. Det handlar enbart om tro och övertygelse om nyttan av verktygen piska och morot som den bästa metoden för att få arbetslösa att söka arbeten.

Magdalena Andersson meddelar i dagens arena att taket för den högsta ersättningen höjs till 910 kronor/dag de första 100 dagarna som arbetslös, därefter ska ersättningen vara som högst 760 kronor/dag. Det innebär en avsevärd förbättring mot hur förhållandet är idag. Magdalena skriver

En metallarbetare med en lön på 25.000 kronor i månaden som blir arbetslös får i dag knappt 15.000 kronor i månaden, före skatt. Med vårt förslag får samma arbetare 20.000 kronor vid arbetslöshet, före skatt.

I dag har många fackförbund, för att täcka upp för den dåliga arbetslöshetsförsäkringen, separata inkomstförsäkringar och tilläggsförsäkringar. Behovet av dessa extra försäkringar minskar när arbetslöshetsförsäkringen förbättras. Det innebär sänkta kostnader, inte minst för många yrken inom TCO.

Magdalena skriver vidare att, den så kallade, arbetslöshetsavgiften ska avskaffas den 1 januari 2013. Den har inneburit att medlemmar i arbetslöshetskassor med högre arbetslöshet får betala en högre avgift än de i kassor med lägre avgift. Teorin bakom detta har varit att fackliga organisationer då ska driva lägre lönekrav för att arbetslösheten ska minska. Då Sverige redan har en lönebildning grundad på den konkurrensutsatta industrins betalningsförmåga innebär att den teorin inte har någon grund i verkligheten. Den bestraffar framför allt medlemmar i branscher med hög arbetslöshet och lägre inkomster. Magdalena säger avslutningsvis …

En stark och välkonstruerad arbetslöshetsförsäkring är bra för Sveriges ekonomi. Den skapar acceptans för öppenhet, stimulerar efterfrågan och skapar drivkrafter för arbete.

Det kan inte sägas bättre än så!

Länkar: dagens arena, ka.se, Tidningen Vision, di.se, dagens arena, Tidningen Vision, Arbetet

Andra som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Jag skulle vilja ta del av de studier som Magdalena grundar sitt antagande på att högre a-kassa ”skapar drivkrafter för arbete”.

  1. Ping: Varningsflagg hissas för en skönmålande socialförsäkringsminister! | LO Bloggen

%d bloggare gillar detta: