Sveriges unga är en outnyttjad resurs


Socialdemokraterna har presenterat sin politik för att komma åt den höga arbetslösheten bland unga. Jag har ju ofta skrivit att arbetslösheten är högre bland unga som saknar fullständiga betyg från gymnasiet. Därför borde det vara viktigare att satsa på utbildningsinsatser för att hjälpa unga människor till en plats på arbetsmarknaden. Den borgerliga regeringen har ju hellre satsat stora pengar på att rabattera de sociala avgifterna för arbetsgivare som anställer unga människor och på att halvera restaurangmomsen. Ingen av dessa åtgärder synes ha gett någon större effekt på arbetslösheten. De enda som synes ha tjänat på dessa reformer är väl diverse hamburgerkedjor som ändå skulle anställa ungdomar.

Socialdemokraternas förslag är ju tidigare presenterat i olika utspel. De består av tre pusselbitar:

  1. För det första vill (S) införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning.
  2. För det andra en satsning på yrkesintroduktionsjobb. Inom dessa ges unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket.
  3. För det tredje en satsning på kunskap. Ambitionen är att attackera rekryteringsgapet.

Vidare säger partiet att unga inte får vara arbetslösa längre tid än sex månader. DN menar att socialdemokraternas förslag till någon del påminner om förslag som den borgerliga regeringen har lagt. Men, som Stefan Löfven säger …

Vi vill börja med det här nu, medan regeringen vill vänta till 2014 och göra en valfråga av det.

Nej, det finns verkligen ingen som helst anledning med att vänta till 2014.

Länkar: SvD, dn.se, SVT, dagens arena, Ekot, di.se, ka.se

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Markus Mattila, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 oktober, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Men … det finns ju inte heller någonting som direkt hindrar de arbetslösa att de redan nu skall gå tillbaka till komvux och avsluta det de inte har gjort tidigare. Eller?