Om en jobbpakt utan falsk blygsamhet


Kent Persson, partisekreterare (M) skriver i ett inlägg bland annat följande:

Vi har nu tagit initiativ till en jobbpakt för att skapa bättre samverkan mellan staten och arbetsmarknadens parter. Genom att åstadkomma gemensamma lösningar mellan parterna är förhoppningen bland annat att fler unga ska omfattas av yrkesintroduktionen och kunna anställas.

Hmmm … ja det må man säga.

Man kan ju inte beskylla Moderaterna för att vara anfäktade av någon högre grad av falsk blygsamhet. Parterna på arbetsmarknaden har länge och vid många tillfällen slutit avtal kring denna typ av frågor. Det finns konstruktioner inom flera branscher där ungdomar bygger på sin utbildning med praktisk erfarenhet. Det avtal som, i någon mån, står som mall (föredöme eller vad man vill kalla det) är ju det som slöts mellan IF Metall och flera organisationer företrädande arbetsgivarna hösten 2010. Syftet med det avtalet är att introducera ungdomar som saknar relevant yrkesutbildning till arbete inom industrin.

Det är väl trevligt att den borgerliga regeringen nu vill stödja de initiativ som redan tagits av parterna på arbetsmarknaden. Men att kalla det för att man tagit initiativ? Snarare hoppat på vagnen skulle jag vilja säga!

Låt oss bara hoppas att regeringen håller sig ifrån att lägga sig i frågor som i detta avseende hör till parternas fria förhandlingsrätt och -vilja. Jag litar inte helt till Moderaternas regeringskompisar när det gäller denna typ av frågor.

Andra som skrivit: Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 juli, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om en jobbpakt utan falsk blygsamhet.

Kommentarer inaktiverade.