Fattigdom och undernäring


H&M är en stor aktör på världsmarknaden för billiga men dock moderiktiga kläder. H&M-skyltar kan hittas nästan överallt. Det är ett svenskt företag som likt IKEA har expanderat snabbt utanför Svea Rikes gränser. Affärsidén bygger på att sälja billiga kläder i stora serier. Det innebär att kläderna måste produceras under kostnadseffektiva förhållanden. Det betyder långa serier till låga kostnader. Det är inte att undra över att företaget (likt dess konkurrenter) är stora upphandlare i länder som Bangladesh.

H&M är ett företag som tjänar mycket pengar. Organisationen Swedwatch anser att det svenska företaget borde kunna göra mer för att förbättra förhållandena för de som arbetar i de fabriker som tillverkar H&M:s kläder. Underförstått förstår man att de som arbetar i fabrikerna tjänar så pass litet i lön att de lever i fattigdom och undernäring. Det kan vara en anledning till att det pågår strejker inom denna bransch i Bangladesh. Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch, säger

Nu skulle verkligen Hennes & Mauritz, och andra köpare – men Hennes & Mauritz är störst så de har starkast röst – kunna sätta ned foten i Bangladesh och säga att vi kan inte vara här om inte lönerna går upp och arbetarna får drägliga arbetsvillkor.

Företaget säger sig vilja bidra till en bättre utveckling i de länder vari man är aktivt. Förhoppningsvis är denna vilja ärligt menad och inte enbart en läpparnas bekännelse i syfte att inte förlora kunder. Företagets officiella ståndpunkt mår säkert inte illa av att kunderna ställer krav på att kläderna tillverkas under etiskt acceptabla förhållanden. Därför har du och jag ett ansvar för att ställa sådana krav. I det långa loppet handlar det ju om att försvara våra egna arbetsförhållanden.

Länkar: Ekot, Aftonbladet

Andra som skrivit: Mario Matteoni

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 juni, 2012, i Fackliga frågor, Rättvisemärkt och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Ja. Tänk om sådana enorma vinster användes för att just förbättra villkoren för tillverkarna. Om man nu inte äger fabrikerna kan man utöva påtryckningar mot fabriksägarna. Man kan mycket väl hota med att dra tillbaka tillverkningen om man inte förbättrar vilkoren!!!??? Sådana vinster borde räcka till det och mycket mer. Det borde vara ett bra steg mot att ta till sig en del av ansvaret inom CSR-området. http://www.gabard.se/?p=51