Om ett nytt kunskapslyft


Igår presenterade Stefan Löfven de socialdemokratiska tankarna för ett nytt kunskapslyft. I det ingår tre delar:

  • Ett nytt kunskapslyft,
  • Obligatorisk gymnasieskola år 2018, samt
  • Permanenta Yrkesvux

Sverige har länge berömt sig för att vara ett land med en välutbildad arbetskraft som kunnat konkurrera på världsmarknaden med denna kunskap och avancerade produkter. Vill vi fortsätta att vara i framkant är det ju nödvändigt att fortsätta satsa på kunskap och utbildning. Genom att sätta höga mål på kunskapens område och genom en tro på människors möjligheter kan vi nå väldigt långt.

De borgerliga partierna talar om det otillständiga i att ”tvinga” elever att gå längre i skolan. De visar tydligt hur de hellre offrar ett antal människor. De vet mycket väl att de ungdomar som lämnar skolan utan fullständiga betyg kommer att vara de som har det svårast att finna arbete.

Den borgerliga regeringen vill inte tvinga elever att gå i genom gymnasieskola. Med en sådan syn blir det lätt att inte satsa medel och krafter på de elever som har det svårast i grundskolan. De kanske inte heller skulle lyckas i gymnasieskolan? Så varför i onödan satsa kraft på elever som i alla fall kommer att misslyckas?

Det må vara ett omöjligt mål att få alla elever att lämna gymnasieskolan med fullständiga och godkända betyg. Men de socialdemokratiska målen anger ändå en ambition och en vision om att man inte ska lämna några elever kvar. Alla elever behöver inte och ska inte gå vidare till högre utbildning på högskola och universitet, men alla elever behöver en längre utbildning idag än vad som var nödvändigt igår.

Socialdemokraterna må sikta högt, men ambitionen är äkta och allvarligt menad. På framtidens arbetsmarknad krävs längre utbildning. Då måste samhällets ambitioner spegla denna verklighet.

Länkar: dn.se, dagens arena, SvD, di.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Roger Jönsson, Nina Andersson Brynja

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 april, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. ” … de socialdemokratiska målen anger ändå en ambition och en vision …”

    Det är ju det grundläggande FELET! Nu skall det bli ännu mera ”ambitioner” och ”visioner” isf att drastiskt ändra kurs i den redan flera decennier pågående, flummiga verksamheten.

    Och: inte heller LÄNGDEN på utbildning spelar någon större roll om vi inte bryr oss om vad som faktiskt händer i klassrummen under de där åren. Har tidigare gett flera exempel på billiga åtgärder som skulle ändra flumeländet på nolltid. Bort med fegheten i skolans värld.