Fler pappamånader!


TCO konstaterar i en undersökning att med nuvarande takt kommer det att ta 80 år innan pappor tar ut lika lång föräldraledighet som mammor.

Det är mycket som tyder på att det är denna skillnad i hur män och kvinnor är lediga med sina barn som påverkar löneskillnaderna på arbetsmarknaden.

TCO föreslår därför att politikerna påverkar denna utveckling genom att öronmärka fler månader för papporna (och mammorna). En tredje garanterad pappamånad borde innebära att fler pappor stimuleras att vara hemma längre med sina barn. Med tanke på att LO-förbunden har ordnat avtal om en försäkring om föräldrapenningtillägg (om 10 % av lönen) borde inte inkomstminskningen vara ett lika tydligt argument för att mamman ska ta huvudansvaret för ledigheten.

En tredje pappamånad är ett fullt rimligt krav att driva i den politiska debatten.

Länkar: SVT, SVT, politism, TCO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 april, 2014, i Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Fler pappamånader!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: