Om skattesubventionerade gåvor


I ett debattinlägg argumenterar kristdemokraterna Göran Hägglund och David Lega till synes för mer generösa skatteregler för de som lämnar gåvor till civilsamhället.

Jag har inget emot att människor skänker pengar till olika ändamål. Jag gör det själv. Det är en blandning av regelbundna medel och spontana gåvor. Jag skänker dessa pengar för att jag anser och hyser förtroende för att de går till ett bra ändamål. Jag gör det inte i första hand för att sänka min skatt.

Göran och David argumenterar för att de vill förenkla för givare att erhålla skatteavdrag för sina gåvor. De vill vidare att staten ska avsätta 250 miljoner kronor till en investeringsfond för ”ideella utförare i välfärden” och att ideella organisationer bör få samma regler om arbetsgivaravgift som gäller för idrottsrörelsen.

Med andra ord vill de subventionera ideella organisationers verksamhet inom offentligt finansierad verksamhet. Det som vid första påseendet verkade handla om att stimulera privatpersoners givmildhet visade sig egentligen vara något helt annat.

Länkar: SvD, Ekot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 januari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Anders Gustafsson, utredare på Kristdemokraternas utvecklingsavdelning

    Hej Göran.
    Investeringsfonden på 250 miljoner kronor är inte tänkt som en subvention. Det handlar om krediter.
    Bakgrunden är att ideella aktörer som vill expandera eller starta verksamhet inom skattefinansierad välfärd enligt egna uppgifter har haft svårt att få lån hos bankerna. En investeringsfond ger dem bättre chanser.
    Sverige måste ta till vara det bästa i alla tre samhällssektorerna – offentlig, ideell och privat – för att säkra framtidens välfärd. Därav våra politiska förslag.
    För övrigt glad att du också skänker till välgörande ändamål. Otroligt många svenskar gör det. Skulle dock tro att noll procent av dem gör det ”för att få lägre skatt”. Däremot kan man ge ännu mer när man får avdrag. Det vill vi uppmuntra.
    Vänliga hälsningar

  2. Lars Flemström

    Avdrag för gåvor till ideella insatser inom skattefinansierad välfärd är ett nollsummespel.

  3. Om man kan skänka , varför kan man då inte istället betala högre skatt.
    Skapar man samtidigt en politik där goda socialförsäkringar finnes.
    och det finns folk som kan fördela skatter rätt. D.v.s inte ösas över till välbeställda som fler skattesänkningar. Då är man verkllgen solidarisk.

    Att skänka och få skatteavdrag det ger ett annat syfte av sitt skänkande.
    Det blir som Mitt Romney tänker.
    Förakt mot svaga låg skatt på 14% på sin 100 miljonersinkomst sedan lite välgörenhet för att av detta använda det som Snällhetstecken för att erhålla makt.

    Nä höj skatten ordentligt ju mer giriga de är.

  4. Lars Flemström

    Med nollsummespel menas att behoven är lika stora, oavsett om de tillgodoses via skatten eller via gåvor. Om behoven verkligen tillgodoses blir det lika dyrt för skattebetalarna som kollektiv. I så fall är det ett nollsummespel.

    Men låt oss då titta på teologin bakom allmosegivandet. Detta är en dygd inom både kristendomen och islam. Men båda religionerna accepterar att allmosegivandet sker via en obligatorisk skatt. Och faktum är ju att kristna välgörenhetsorganisationer under flera år har klagat på att de lastas på alltmer av den välfärd, som enligt deras mening bör finansieras via skatten. Ett resultat av detta har blivit att kyrkorna har tvingats införa behovsprövningen i sin hjälpverksamhet. Och att inte de heller kan tillgodose alla behov. Förr kunde kyrkorna hjälpa människor som hamnat ”mellan stolarna” och kanske bidra till det lilla extra, som inte ingår i försörjningsstödet från kommunen.

    Man kan kanske dra slutsatsen att det frivilliga givandet måste öka. Men vad hjälper det, när detta görs till förevändning för ytterligare försämringar av de offentliga skyddsnäten? Och om sanningen ska fram, så hade inte Frälsningsarmén fått så mycket pengar över till sin hjälpverksamhet, om man inte hade utnyttjat underbetald Fas 3-arbetskraft i sin second hand-verksamhet.

    Ett råd till Kd:s utvecklingschef: Obligatoriskt allmosegivande via skatten är alltså helt ok. Om inte de andra allianspartierna ställer upp på det, tycker jag att Kd ska byta block!