Socialdemokraterna kräver lagändring


Jan tackar för förslaget

Det stormar åter kring friskolorna efter avslöjandet i TV-programmet ”Uppdrag granskning”. Det var ju knappast första gången som det rapporterades om att det förekommer att friskolor på olika sätt sorterar bort eventuellt kostnadsdrivande elever. Nu lyckades man få det hela inspelat med hjälp av dolda kameror.

Socialdemokraterna var snabba med att kräva en förändring i lagstiftningen. Man vill att ett gemensamt kösystem inrättas som administreras av kommunerna. Förslaget syftar till att komma ifrån och minimera möjligheten att filtrera bort oönskade elever. Förslaget verkar ha tagits väl emot av utbildningsministern och av friskolebranschens egen organisation.

Det är väl möjligt att förslaget inte är hela lösningen på problemet. Fortfarande är det ju familjer med starkare studietraditioner som framför allt väljer att placera sina barn i en friskola. Därför kommer det fortfarande finnas en tendens där skolor konkurrerar med varandra genom att kunna visa goda studieresultat. Det innebär att det finns en tendens där vissa skolor lättare sätter högre betyg på sin elever.

Men OK, det socialdemokratiska förslaget är ju förmodligen ganska lätt att införa och implementera om den parlamentariska viljan finns.

Länkar: dn.se, Ekot, dagens arena, Ekot, dn.se, dagens arena, dn.se, di.se, SVT, SvD

Fler som skrivit: Monica Green, Peter Högberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 november, 2013, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Socialdemokraterna kräver lagändring.

Kommentarer inaktiverade.