FAS 3 – ett misslyckande


Igår presenterade Statskontoret en rapport ”Orsaker till långtidsinskrivning hos Arbetsförmedlingen”. Myndigheten har intervjuat deltagare i arbetsmarknadsåtgärden ”FAS 3” (sysselsättningsfasen). Vad jag förstått kommer rapporten med ganska allvarlig kritik till hur åtgärden fungerar (snarare inte fungerar).

Rapporten visar att deltagarna i Fas 3 får alldeles för litet individuellt stöd. Arbetsförmedlingens handläggare träffar deltagarna alldeles för sällan. Det innebär att deltagarna därmed inte får det individuella stöd de egentligen skulle behöva för att komma i ett ordinarie arbete. Deltagarna kan ha sjukdomar och annan ohälsa som handläggarna inte känner till. De får ej heller den utbildning de skulle behöva för att kunna söka de arbeten som finns på arbetsmarknaden.

Den låga ersättningen till deltagarna i Fas 3 som skulle verka stimulerande till jobbsökande får i många fall motsatt verkan.

Rapporten är beställd av regeringen. Månntro dess slutsatser kommer att ge avtryck i regeringens uppfattning om denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd. De brukar ju vanligtvis anse Fas 3 höjden av framgångsrik arbetslöshetsbekämpning.

Länkar: SvD, Arbetet

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 november, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Moderaternas politik utgår ifrån att vi alla är lika med lika förutsättningar. Alla kan vi nå frihet och göra som vi vill. Att någon inte har den förmågan fattar de inte, istället ser de chansen utnyttja läget. Ibland funderar jag! Är Moderater ”lengräddade” eller taktiskt smarta för att lura den svagare gruppen.

  Uppriktigt jag tror bägge varianterna existerar. En del kan vara högintelligenta nationalekonomer. Men dra ut en spik ur en vägg då får de bägge skaklarna från Hovtången i bägge ögonen.
  Så intelligens och smarthet är relativt.
  Jag tror på den humana empatiska intelligensen.

 2. Jag som trodde att riksdagen hade röstat för nedläggning av FAS3 för länge sen. Hur kan det då finnas kvar???

  • Göran Johansson

   Regeringen gjorde en justering av åtgärden. Man öppnade för en möjlighet att få mer utbildning i Fas 3. Sedan döpte de om det till ”Sysselsättningsfasen”. Med det ansåg de att man uppfyllt riksdagens vilja.

 3. Bedrövligt när man läst rapporten hur folk behandlas idag.
  Det är ju rena hånet och vet inte vad man ska kalla det.

  Liknar kort sagt ingenting.
  Bäst vore om politiker som klubbat denna idiot utan lön sattes
  i FAS-3 De skulle tvingas leva upp sitt ägande därefter skulle de få till mat och hyran för
  en träng källarbostad
  Semester skulle de aldrig få utan detta skulle vara deras plats resten av livet.

  De som beslutar nåt så ont som detta, kan inte vara friska.
  Kanske istället för att sättas i FAS-3 skulle de sättas i ett psykboende resten av sitt liv.

  Finns inga förmildrande omständigheter behandla folk på detta vis.

  Det enda vettiga är fungerande a-kassa, sjukförsäkring samt in med beredskapsjobb där avtalsenliga löner betalas.
  Ingen ska dessutom ha en a-kassa under 15000 kr rent. Det ska kosta Samhället att ha arbetslösa och framförallt håna folk.

  Sverige borde vara ett föregångsland vad gäller sociala skydd.
  Då skulle andra följa efter.

%d bloggare gillar detta: