Arbetsförmedlingen – politikernas ansvar


20130830-123811.jpg
Akademikerförbundet SSR, genom Heike Erkers och Ursula Berge, skriver idag ett viktigt inlägg om Arbetsförmedlingens många och spretiga uppdrag. De konstaterar att, utöver det huvudsakliga och ursprungliga uppdraget, har myndigheten fått ansvar för flera andra tunga uppgifter.

Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att ta över introduktionen av nyanlända flyktingar (etableringsverksamhet) från kommunerna. De har fått ta över ansvaret av från sjukförsäkringen utförsäkrade långtidssjuka. Heike och Ursula räknar upp fler av de arbetsuppgifter de har.

De medel som Arbetsförmedlingen förfogar över för arbetsmarknadsåtgärder är hårt styrda och detaljerade. SSR konstaterar i sitt inlägg att alla dessa olika uppdrag gjort Arbetsförmedlingens totala uppdrag i princip omöjligt. De säger i sin avslutning att …

De senaste årens övervältring av ansvar på Arbetsförmedlingen har lett till ett omöjligt uppdrag. Det är något vi upplever inte bara centralt, utan det är något arbetsförmedlare lokalt vittnar om dagligen. De ska vara administratörer, vägledare, controllers, inskrivare och platsförmedlare i en och samma person och känner varje dag att deras profession och det de har lärt sig i sin högre utbildning inte går att förverkliga i arbetet.

Att det är så är inte resultatet av en dålig arbetsledning. Det är resultatet av en dålig politik. Och då är det dags att göra om och göra rätt.

Regeringen borde snarast tillsätta en parlamentarisk utredning i frågan och ta det politiska ansvaret för en långsiktigt hållbar jobbpolitik.

Jag finner det lätt att stödja deras förslag. Den svenska arbetsmarknadspolitiken behöver en rejäl översyn. Den borgerliga regeringen har ålagt myndigheten en mångfald olika och nya uppdrag. Samtidigt har man urholkat Arbetsförmedlingens ursprungliga uppdarag.

Arbetsförmedlingens roll var en gång i tiden att understödja en ordnad konjunkturomvandling och underlätta för människor att byta bransch. Tillsammans med en bra arbetslöshetsförsäkring gjorde detta Sverige starkare i den internationella konkurrensen.

Ja, jag tycker det är en bra idé att genomföra en parlamentarisk utredning om hur den framtida arbetsmarknadspolitiken borde se ut och vilket uppdrag och vilka uppgifter som en arbetsförmedling ska ha.

Länkar: DN Debatt, Ekot, Fokus

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 augusti, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. AF borde ha bytt namn för länge sedan: ”Arbetslöshetsadministrationen” är en bättre term att beskriva vad de egentligen håller på med.

    ”Det de har lärt sig i sin högre utbildning inte går att förverkliga i arbetet”

    Kanske har de lärt sig FEEEL saker i sin ”högre utbildning”? Det var länge sedan (30-40 år sedan) när AF höll på med genuin arbetsförmedlng. MVH

  2. Jag blir mest irriterad på SSR som anser att det är bra att Arbetsförmedlingen bara anställer akademiker. Om det nu är så bra med akademiker varför kan dom inte göra sitt jobb? Jo efter att arbetat en period på AF så märkte man att de som vara akademiker bara var intresserade av egna förmåner. Att göra en bra jobb var sekundärt. Och när dom träffade företagsledare, som butiksägare, restaurangägare, verkstadsägare och personer med städfirmor, ja helt vanligt folk. Då fattade inte akademikerna vad dessa sade. Och företagsledare upplevde förmedlarna som snorkiga och dryga, samt pratade ett språk som gjorde att det kändes obekvämt för företagsledarna. Som som är arbetslösa har ofta låg utbildning och när dom möter dom högutbildade beteendevetarna och övriga med mer än 180 HP som sitter och säger – hur tänker du nu? Hur skall du komma på en intervju osv. Dessa människor behöver någon som ger dom handfasta råd.