Arbetslöshetsförsäkringen är körd i botten!


Fiasko efter fiasko

På DN Debatt argumenterar tre höga företrädare för LO för att arbetslöshetsförsäkringen måste förbättras. Det viktigaste kravet är att de flesta av löntagarna ska ha en ersättning som motsvarar 90 % av tidigare lön vid arbetslöshet.

Då man är medveten om att de förbättringar man vill se knappast går att genomföra i ett slag föreslår man en trappa i tre steg. De föreslår dessutom de önskvärda tillfällen då förändringarna borde genomföras.

Vidare anser de att taket för högsta ersättning från arbetslösheten ska värdesäkras genom att indexeras med löneutvecklingen i ekonomin.

I inlägget har man en del förslag till andra regelförändringar av arbetslöshetsförsäkringen. Eftersom det borde löna sig att studera borde vägen från studier till arbete försäkras genom ett studerandevillkor. Till detta kommer att de föreslår en förstärkt och aktiv arbetsmarknadspolitik av hög kvalitet.

Jag sympatiserar förstås med LO:s krav och önskemål. Däremot är de förstås inte möjliga att genomföra med dagens politiska majoritet. Jag är heller inte helt säker på att en ny regering där socialdemokraterna ingår kommer ha möjlighet att genomföra en sådan reform vad gäller nivån på ersättningen. Det kommer trots allt att kosta en hel del medel. Från socialdemokraternas håll är det uttalade målet att 80 % av löntagarna ska ha 80 % i ersättning vid ofrivillig arbetslöshet.

Ett annat problem är ju hur arbetet går i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. TCO har ju lagt ett förslag som till synes skulle kunna hantera de politiska låsningarna kring en framtida arbetslöshetsförsäkring. Jag är rädd att LO:s förslag i detta avseende inte tillför särskilt mycket till den aktuella debatten.

Det betyder förstås inte att LO ska ge upp sina krav. De mål som LO framför i inlägget är att se som mer långsiktiga trots att man önskar snabba förslag (som knappast lär komma).

Länkar: DN Debatt, dagens arena, Aftonbladet ledare, Arbetet, TCO-tidningen, ka.se, Kollega, SvD, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Peter Johansson, Peter Högberg, Ola Möller, Claes Krantz, Martin Moberg, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 augusti, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Man nämner inte vad som sker efter 300 dgr o.s.v
  A-kassan ska vara en försäkring som pågår så länge du är arbetslös.
  fram till pensionering.
  Sedan bör golven höjas inte enbart taket.

  Focus för Alliansen är fel, det är inte arbetslinjen som är det viktiga , det utförs jobb i mängder idag och maskinerna blir bara effektivare. Man måste börja disskutera om alla jobb är nödvändiga eller om vi ska fortsätta tömma jordens rikedomar och öka sopberget.

  Dock är detta en global fråga tills dess kör alla tills det är försent rädda jorden.

%d bloggare gillar detta: