Försäkringskassans bedömningar bygger på politiska beslut


TCO-tidningen har pratat med Ulf Flodin, överläkare och medicinskt ansvarig vid Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Han är starkt kritisk till hur arbetsskadeförsäkringen fungerar idag. Han menar att Försäkringskassan styrs av politiska beslut, rena partsinlagor och inte på rimlig, vetenskaplig grund när myndigheten ska bedöma eventuella arbetsskador.

Han har tillskrivit den parlamentariska socialförsäkringsutredningen sina åsikter om hur Försäkringskassan arbetar. Han menar att myndigheten genom ogrundade och summariska motiveringar avfärdar den högsta medicinska kompetens som finns i Sverige. Han säger att …

Vid statistiska genomgångar av verksamheten på vår arbets- och miljömedicinska klinik har vi funnit att det i majoriteten av fallen föreligger samband mellan den exponering patienterna får på arbetsplatsen och deras sjukdomar. Men av dem som anmälts till Försäkringskassan för beslut om arbetsskadelivränta har bara en minoritet beviljats det. Vi har fått ett betungande stort antal patienter som ställer sig frågande till att de fått så motstridiga besked.

Som verksam läkare på en arbets- och miljömedicinsk klinik ser jag ett dominerande problem med att det råder så stor skillnad mellan lagtext och domar vad gäller sambanden.

Försäkringskassan delar inte de kritik som Ulf framför. Monica Svanholm, verksamhetsansvarig på huvudkontoret, menar att …

Försäkringskassan har som myndighet ett utredningsansvar, och är i sammanhanget ingen part. Det finns inget uppdrag – vare sig dolt eller öppet – att spara pengar i försäkringen genom att neka personer som uppfyller kraven för arbetsskadeersättning.

Något annat svar var väl knappast att vänta. Men nu är ju Försäkringskassan en politiskt styrd organisation. De har att genomföra lagstiftarnas vilja och intentioner. Lagstiftarna har valt att strama åt villkoren i arbetslöshetsförsäkringen.

Regelverket anpassas till den gällande lagstiftningen. Det enda som något kan påverka tillämpningen av regelverket är de beslut som fattas inom kammarrätt och högsta förvaltningsdomstol. Det är en process som tar ett antal år.

Sedan finns ju valet att helt förändra lagstiftningen helt och hållet.

Länkar: TCO-tidningen, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 april, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Tack Ulf Flodin Äntligen någon som vågar visa på de justitiemord som dagligen begås av tjänstemän på Försäkringskassan i arbetsskadeärenden. Du är unik. Ingen annan vågar.

    På FK klipper man bort diagnoser och ersätter dem med andra som en sk medicinsk rådgivare hittat på. De senare används sedan som beslutsunderlag Därefter påstår man att de skador som orsakade utslagningen från arbetslivet inte fanns med vid sjukersättningstillfället.Den medicinska rådgivaren är anställd som tjänsteman och har inte rätt att ställa diagnos Han får inte kallas läkare då han inte undersöker patienten och därför står han inte under socialstyrelsens tillsyn. Därför kan han strunta i läkareden och driva arbetsskadade personer in i ekonomisk vanmakt som orsakar stress med psykosomatiska sjukomar som följd utan att straffas.
    De flesta som drabbas av dessa oetiska personer får panikångest, hjärnblödning, Hjärtproblem Andra får kärlsjukdomar ,cancer mm Jag kan inte tänka mej att arbetsskadeförsäkringen kom till för att arbetsskadade förutom utslagningen från arbetslivet år efter år skall tvings springa psykiska gatlopp hos oförskämda korrupta tjänstemän på Försäkringskassan som sätter i en ära i att stressa, håna och ruinera sina försäkringstagare.